Здраве

26 Август 2013

1800

Животът днес

Менингитът може да увреди мозъка на децата

проф. Мира Кожухарова

Диагнозата „менингит” е шок за всеки родител. И с право - при около 25% от прекаралите менингит деца остават тежки последици – трайни мозъчни увреждания, умствено изоставане, глухота, предупреждава проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, цитирана от онлайн платформата Кредоуеб.

Според статистиката най-честите причинители на тези заболявания са три микроорганизма: менингококи, пневмококи и хемофилус инфлуенце тип B. Те могат да предизвикат и други инфекции, дори сепсис и инвазивна пневмония при деца. Тези две състояния са дори по-разпространени от менингитите и смъртността при тях е по-висока. Много често лечението е затруднено от антимикробната резистентност, която дава допълнителна мотивация на учените да търсят ефективни ваксини за профилактика на тези болести.

Данните сочат, че заболяемостта в България е сравнително ниска и не се различава особено от другите европейски страни. Проблемът обаче е във високата смъртност, посочва проф. Кожухарова. Пневмококовият менингит у нас например завършва фатално при едно от 4 болни деца. Тази форма е най-опасна за кърмачетата. Затова е важно ваксинацията да започне на втория месец след раждането, защото на третия детето вече може да се разболее от менингит.

В България по-висока е смъртността от менингококов менингит, като отново най-засегнати са децата. Инфекцията протича мълниеносно и в рамките на 24 часа може да се стигне до летален изход. В тези случаи лекарите не биха могли да помогнат. Единственото решение е имунизацията.

„Имунизации срещу менингококи се правят доста отдавна, но бяха подходящи само за възрастни. Доскоро разполагахме с ваксини срещу всички разпространени типове с изключение на менингококи от серогрупа B. През януари 2013 г. Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за употреба на ваксина и срещу тази група. Във Великобритания тя се прилага от много време и резултатите са добри.

В региони като нашия, в които заболяемостта е по-ниска, се препоръчва имунизацията да бъде прилагана при дадени рискови групи, определени в съответствие с препоръките на СЗО - деца и млади хора, живеещи в затворени колективи; работещите в медицински лаборатории, в които има риск от заразяване с менингококи; заминаващите за страни с висока заболяемост”, казва още проф. Кожухарова. Препоръчва се да се имунизират и всички пациенти с имунодефицитни състояния, напреднала HIV инфекция.

Как родителите могат да предпазят децата си от менингококова инфекция, четете в credoweb.bg.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 65