Здраве

21 Февруари 2020

Животът днес

Трудно можем да си представим празнична трапеза без алкохол и в това няма нищо лошо. Проблемът се появява, когато спиртните напитки се употребяват често и без повод. Известно е, че с алкохолизма битката е сложна, но според специалистите някои хранителни вещества и продукти помагат на хората по-лесно да се справят със зависимостта си.

Сложни въглехидрати

Те се съдържат в пълнозърнестите продукти, включително и макаронените изделия, оризът, бобовите култури и др. Сложните въглехидрати понижават потребността от захар, което може да увеличи желанието да се употребява алкохол. Основната разлика между простите и сложните въглехидрати е, че вторите осигуряват енергия на организма за по-дълъг срок. Освен това простите въглехидрати водят до стрес, изход от който много хора намират в чашката със спиртни напитки.

Витамини от В групата

В големи количества ще ги открием в бананите, граха, листните зеленчуци, цвеклото, броколите и спанака. Тези витамини помагат на хората да се заредят с енергия за целия ден, да се борят с лошото настроение и апатията. Умореният и отпаднал човек, физически и психически, често се оказва с бутилка в ръка. Продуктите, съдържащи витамини от групата В, помагат и за възстановяването на много органи след употребата на алкохол.

Белтъчини

Млечните продукти, сьомгата и пилешкото месо са богати на белтъчини, които помагат на зависимите от алкохола хора да се борят с нарушенията в съня и в храносмилателната система, както и с лошото настроение. Те помагат и за нормализиране на кръвното налягане, което обикновено е високо при алкохолиците.

Тиамин

Тиаминът (витамин В1) присъства в свинското, зърнените култури и соята. Той е доказал ефективността си при зависимите от алкохола, защото намалява желанието да се пие.

Сподели във Facebook