Повече от очевидно е, че мъжкият и женският организъм съществено се различават. При представителите на силния пол е по-голям обемът на кръвта – 5-6 литра (при жените е 4-4,5 литра), дамите имат повече мазнини в тъканите – 26% (при мъжете са 12%). При мъжете обмяната на веществата е по-ускорена и температурата на тялото им е по-висока. Съвсем естествено е, че и продуктите, които могат да се използват като профилактика при двата пола, също са различни, както и болестите.

Жени

Бобови култури и месо

В бобовите растения се съдържа много желязо, което е изключително важно за жените, тъй като те губят ценния елемент при месечния цикъл. Желязото е необходимо за поддържане работата на имунната система и синтеза на хормони. Освен в бобовите култури елементът присъства и в месото. Най-добре е да се употребява постно и не по-често от два пъти в седмицата. Богати на желязо са още сушените кайсии и яйчният жълтък.

Извара

Жените, особено в зряла възраст, често страдат от остеопороза, което прави костите им чупливи и увеличава опасността от фрактури. Затова за профилактика на този здравословен проблем е необходим калций. Препоръчителното количество е 1000 мг на денонощие, но според статистиката жените употребяват не повече от половината. Най-голямо количество лесноусвояем калций се съдържа в изварата и качественото кисело мляко.

Соя и зеле

Соята съдържа аналог на женския полов хормон естроген. Многочислени изследвания доказаха, че при жените, които употребяват соеви продукти в умерени количества, рискът от рак на млечните жлези и половата система е с 58% по-нисък. Друг вариант на соята е зелето, което има подобен ефект.

Червени боровинки

Сериозен бич за жените е циститът, както и различни заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Най-добро средство за борба с тях са червените боровинки. Изследвания са доказали, че в тези плодове се съдържат вещества, които пречат на бактериите да се закрепват към стените на пикочния мехур.

Портокали

В един портокал се съдържат почти 90% от дневната норма на фолиева киселина, която е необходима на бъдещите майки. Дефицитът й в организма на бременните жени може да доведе до здравословни проблеми при бебетата. Други източници на фолиева киселина са листните зеленчуци, дините, царевицата, аспержите.

Мъже

Риба

Клинични изследвания са установили, че употребата на риба два пъти в седмицата намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с 30%. Затова именно рибата трябва да бъде в основата на мъжките хранителни навици. А традиционният им и любим продукт – месото, всъщност не се препоръчва за силния пол. В месото има много пуринови съединения, които провокират появата на друга мъжка болест – подаграта.

Домати

Те са богати на ликопен – антиоксидант, който снижава риска от развитие на рак на простатата. Наблюденията показват, че ликопенът забавя и процеса при вече появило се заболяване. Веществото предпазва и от друго заболяване, което в по-големия си процент предпочита мъжете – рак на панкреаса. Има предположения, че ликопенът повишава концентрацията на сперматозоиди.

Овесена каша

Още един балсам за мъжкото сърце. Съдържа бета-глюкан, който понижава нивото на лошия холестерол в кръвта. Овесената каша е богата и на целулоза, което е добра профилактика срещу атеросклероза. Има данни, че бета-глюканът укрепва имунната система, което никак не е маловажно, защото, както е известно, мъжете нямат време да боледуват.

Ядки

Специалистите са на мнение, че това е най-доброто средство за поддържане на потенцията. Ядките съдържат достатъчно количество от главните репродуктивни витамини – Е и В, а са богати и на цинк и магнезий, което също влияе много добре на мъжката репродуктивна функция.

Нар

При мъжете заради високата интензивност на работното място и по-честия стрес потребностите от витамини са значително по-големи, отколкото при жените. Сокът от нар е способен напълно да удовлетвори необходимостта на организма им от витамини. Освен това чаша сок от нар повишава потентността и намалява риска от рак на простатата.

Сподели във Facebook