Наскоро проведено изследване в Оксфордския университет установи, че при хората, които употребяват със 70 грама повече месо в сравнение с връстниците си, рискът от сърдечни заболявания е с 15% по-висок, от диабет с 30%, а от пневмонии с 31 и повече на сто, съобщава Daily Mail.

Специалистите обаче предупреждават, че опасността съществува и при консумацията на пилешко – увеличаването на ежедневната употреба с 30 г повишава риска от диабет с 14%.

Учените са стигнали до този извод, след като в продължение на десет години анализирали данните на половин милион британци.

А само 20 допълнителни грама преработено месо на ден като колбаси и бекон, увеличават риска от сърдечносъдови заболявания с 9%, от диабет с цели 24%, твърдят експертите от Оксфорд.

Според учените месото е основен източник на наситени мастни киселини, които повишават „лошия“ холестерол, затова неговата употреба трябва да се избягва.

Авторите на изследването напомнят, че употребата на месо понижава опасността от анемия, предизвикана от дефицит на желязо в организма. Затова те съветват вегетарианците да си осигурят достатъчни количества от този елемент.

Сподели във Facebook