Здраве

28 Октомври 2013

5485

Галина Спасова

- Д-р Демирчев, какво представлява метаболитният синдром, който се споменава все по-често?
- С метаболитния синдром се обозначават няколко заболявания, като никое не е в изразена тежка степен – диабет или само повишение на кръвната захар, повишено тегло, повишени масти, подагра, високо кръвно налягане или омазняване на черния дроб. Отделни заболявания, за които се разбра, че имат една цел – удрят съдовете. На очите, на бъбреците, сърцето - дори да са в лека степен. Да го онагледим така - ако ти ударят пет, макар и леки шамара, накрая ще остане белег. Така всяко едно заболяване удря съдовете и се стига до тежки последици. Казваме, че метаболитният синдром е болест на модерното време, защото в основата на всичко е повишеното тегло основно благодарение на мазнините.

Мазнините водят до атеросклероза с тежките усложнения - инфаркти, инсулти. Диабетът пък уврежда стената на съдовете. Когато клетките са омазнени, всъщност страда захарната обмяна. Защото, грубо казано, една мастна клетка има двеста вратички, през които да влиза комплексът инсулин-захар (това е ролята на инсулина - да храни глюкозата и да я вкара през тези вратички). Когато е омазнена клетката, тогава 50-60 вратички не работят и започва натрупване на захар в периферията. Клетките функционират само със захар, нищо друго. Ние ядем чушки, домати, агнешко, но всичко се превръща накрая в захар. И всъщност инсулинът я „хваща”, вкарва я в клетката, за да й дава енергия.

- И как да се предотврати проблемът, който така нагледно обяснихте? Има ли момент, в който вече е късно? 
- Превенцията трябва да започне с възпитанието на детето, защото в основата на всичко е храненето. Ядем повече, отколкото е необходимо. Защото храненето от биологичен феномен се е превърнало в социална дейност. На сватба, на кръщене, на погребение – никой не води гостите си на стадиона да скачат и да тичат, а ги кани на маса. Отделно хранителната индустрия бълва страшно много вкусни храни.

- ... или овкусени?
- То е вече отделен въпрос, изкуственото овкусяване. Но са привлекателни храните, хората ги ядат, защото им доставя удоволствие. Педиатрите трябва да започнат да учат родителите и децата как да се хранят правилно, а не да стоят пред компютъра и да поглъщат мазни пици, вафли или кола по литър на ден. Говорим за едно правилно хранене, адекватно на енергийния разход. В момента има бум на метаболитния синдром в ранната възраст. Непрекъснато се говори за затлъстяване на нацията, на децата, юношите. В основата на метаболитния синдром е диабетът, защото клетката става нечувствителна към инсулина и организмът реагира със свръхпроизводството му. Той генерира масти, мастите - инсулин, завърта се кръгът. Инсулинът в кръвта действа като отрова. Уврежда органите като цяло, но това не боли и не става бързо. Минават години и когато открием метаболитния синдром - диабета, високото кръвно, омазняването, - вече има поражения върху органите.

- За диабета примерно се говори като за пандемия, застрашаваща с цената си стабилността на здравните системи. Значително по-малко се акцентира на това, което зависи от всеки човек.
- В ръцете на хората е правилното хранене. Колко дебели бебета виждаме! И докато майката е хранително възпитана неправилно, както аз обичам да се изразявам, и тя възпитава неправилно. И тогава казват – в нашия род всички сме дебели. А затлъстяването се подмладява и подмладява. Тук идва ролята и на държавата. Има страни, в които със закон се налага какво количество сол, колко и какви мазнини, захари да има в храните. Работата по превенцията на обменно-метаболитния синдром е ангажимент на всички.

Трябва да има национална политика. Не е само в България проблемът. Но факт е, че обменно-метаболитен синдром няма в тези райони на света, където хората гладуват. В последно време изследване от датски учени доказва, че аргининът, една от незаменимите аминокиселини, съдържаща се най-често в ядките – бадеми, лешници и др., повишава чувствителността на инсулина към захарите. Но за да получим необходимото количество аргинин, трябва да ядем страшно много ядки, а те са изключително калорични. И затова фармацевтичната индустрия е произвела продукта „Амбинор”. Първоначалното му предназначение е да побеждава хроничната физическа или психическа умора, но ето сега се доказва и нов ефект и като ендокринолог мога да го препоръчам.

 За контакт с д-р Демирчев – 0884 195 464



 

Сподели във Facebook