Здраве

19 Януари 2015

1223

Животът днес

Мярата прави храната приятел или враг

Съветите да не се прекалява с алкохол, кафе, захар, сол, мазнини, въглехидрати ни заливат отвсякъде. И до голяма степен са правилни. Но още древните цивилизации са открили, че мярката във всичко е ключът към нормалния живот. С днешна дата науката проникна много дълбоко в жизнените процеси на молекулно равнище, а от друга страна, специалистите правят сериозни и обективни практически наблюдения как определено поведение влияе на здравето. Затова вече и забраните не са така еднозначни и категорични.

Алкохолът

В последното издание на Европейското ръководство за превенция и лечение на сърдечносъдовите рискови фактори е посочено, че приемащите редовно малки количества алкохол имат по-нисък риск от инфаркт и инсулт в сравнение с пълните въздържатели. Но тук ключовите думи са „малки количества“. Ако някой смята, че лекарите препоръчват да се пие здраво, за да бъдем добре, дълбоко се е заблудил. Надхвърлянето на едно малко (50 мл) високоградусово (40-45%) питие на ден със сигурност ще донесе вреда за тялото, ако се практикува редовно. Още по-стриктно е това ограничение за жените. А за подрастващите е напълно изключен приемът на алкохол. Още има спорове как точно малките количества етанол са полезни за здравето. Според едни теории те действат чрез намаляването на стреса, а според други – чрез по-висока разтворимост на вредния холестерол, което му пречи да се залепва по артериите. Разбира се, това са най-груби обяснения на много по-сложни механизми. Със сигурност обаче е доказана вредата от злоупотребата с „духа на виното“. Битовото пиянство и алкохолизмът съкращават значително живота и драстично влошават качеството му.

Кафето

Споменатото вече Ръководство на Европейското кардиологично дружество отбелязва, че редовната консумация на до 4 чашки кафе дневно е свързана с по-нисък сърдечносъдов риск. Т.е. времето, когато на всекиго с високо кръвно и някакъв сърдечен проблем абсолютно се забраняваше кафе, отмина. Защото след първоначалното влияние на кофеина върху кръвното налягане и пулса организмът бързо привиква към редовната доза и тя вече не влияе осезаемо. Има и проучвания, че редовно пиещите кафе намаляват риска си от диабет и старческа деменция. Най-вероятно това е свързано не само със стимулирането на редица биохимични процеси, но и с високото съдържание на полифеноли в тъмната напитка, които са силен антиоксидант. Но приемът на повече от 4 кафета, а при по-чувствителни индивиди и на повече от 2, може да има негативни здравни ефекти.

Захар/Въглехидрати

Те са най-лесно усвоимият енергиен източник за организма. Пълното им изключване от диетата е грешка. Така наречената протеинова диета в крайните си форми предизвиква тежки проблеми с бъбреците. Защото при метаболизма на белтъците се получава креатинин, който трябва да се очиства от бъбреците. Те са нещо като биологичен филтър, който няма безкрайни възможности. С течение на времето при висок прием на протеини креатининът в кръвния серум се увеличава, което е признак за бъбречна недостатъчност. Така че не изхвърляйте въглехидратите от храната си, но и не прекалявайте с тях. Бавните, като пълнозърнестите храни, са много по-добри от бързите, като кристалната захар и сладките плодове.

Сол

Неслучайно е имало времена, когато солта е била платежно средство в търговията. Без нея човешкият живот е невъзможен. Но и прекомерната й консумация е пагубна. Въпросът е да не обезчувствите рецепторите си за солено и по този начин храната постоянно да ви се вижда безвкусна, което да ви мотивира постоянно да посягате към солницата. Биологично активното вещество в солта е натрият. Той има основна роля в транспорта на други вещества в клетките. При наднормен прием на натрий организмът задържа повече течности и това води до високо кръвно налягане с всички негативни последици. А при прекалено нисък натрий в серума има риск от мозъчен оток и други сериозни здравни последици.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129