Мръсните ръце са най-разпространение канал за заразяване с причинители на различни болести. По този начин се предават 80% от заразните заболявания. Ставна въпрос не само за стомашно-чревни инфекции, а и за грип. Това е свързано с навика на хората да пипат лицето си – те правят това средно 16 пъти на час. При правилна хигиена рискът от предаване на бактерии и вируси чрез ръцете може да бъде намален с 99,9%.

Учени от Хайделберг, Германия, проведоха необичаен експеримент, чиито резултати са доста любопитни. Специалистите наблюдавали поведението на 1000 души, след като посетили тоалетната. Оказало се, че 7% от хората изобщо не си измили ръцете, 27% използвали само вода, 58% - и сапун, но измили ръцете си не особено старателно. Само 8% наистина измили ръцете си, както трябва. Особено немарливи били мъжете. 11% от тях изобщо се отказали от процедурата, докато при жените процентът бил само 3. 51% от представителите на силния пол използвали сапун, докато при домите процентът бил 82.  

Немските експерти съветват задължително да използваме сапун, като мием не само външните повърхности на ръцете, а и пространството между пръстите. При това цялата процедура трябва да продължи не по-малко от 20 секунди.

Сподели във Facebook