Мигрената не e просто болки в областта на главата. Състоянието е широко разпространено. Около 6 до 8 процента от мъжете и 12 до 14 процента от жените са имали повтарящи се пристъпи. Почти всяка трета жена е страдала поне веднъж в определен момент от живота си.

Навестява най-често жените между 35 и 45 години. В тази възрастова група дамите са засегнати три пъти по-често, отколкото силният пол.

Децата също могат да се разболеят. С подобни оплаквания са около 5% от учениците.

Какво е мигрената

Става дума за заболяване от неврологично естество, при което един от главните симптоми е специфично главоболие. Протича на пристъпи, които при някои пациенти се повтарят с различна периодичност. Често болките са едностранно само едната половина на главата. Паралелно с това се наблюдават и други оплаквания като нетърпимост към светлина и шум, които не са дразнещи за здравите хора; смущения в зрението; нежелание да се приема храна или дори гадене.

Симптоми

Типичните симптоми са:

  • силно главоболие;
  • повишена дразнимост към светлината;
  • повишена непърпимост към шума;
  • нормални миризми се възприемат като дразнещи;
  • смущения в зрението;
  • липса на апетит;
  • гадене и повръщане.
Долорен ефективно облекчава болката

Главоболието при мигрена често се описва като пулсиране.  Пациентите усещат стягаща болка в челната  област, слепоочията или зад очите. Въпреки че оплакванията обикновено се разгръщат в едната половина на главата, следващият пристъп може да засегне другата страна. Типичното е, че симптомите се усилват при физическо натоварване.

Понякога заболяването се проявява по-различен начин. Тогава признаците са разнообразни: умора, схващане на мускулатурата на врата, бледа кожа или по-чести позиви за уриниране.

Видове мигрена

Понякога тя настъпва с прояви на аура. Това означава, че към главоболието се наслагват и различни смущения на възприятията. Те се появяват още преди самия пристъп или пък го съпровождат.

Най-често срещаният вид е мигрена без аура. Нейните класически прояви са постоянно увеличаващите се, често едностранни болки в главата. Те продължават средно от 4 до 72 часа.

Причини за заболяването

Точните първопричини все още се проучват, няма единно становище или по-скоро е ясно, че комбинация от няколко фактора провокират болестта. Смята се, че има известно генетично предразположение, тъй като често няколко души от едно семейство страдат от същото заболяване.

Преди години е била популярна теорията, че пристъпът се дължи на влошено кръвоснабдяване  - исхемия на мозъка. Днес това схващане се смята за остаряло.

Отключващи фактори

Идентифицирани са отделни фактори, които не са същинската първопричина, но могат да провокират пристъп.

Някои по-важните от тези тригери са:

  • стрес;
  • нарушен ритъм на сън и бодърстване -  например нощна смяна, дежурство или будуване заради някакво празненство;
  • хормонални колебания;
  • определени храни.

Изненадващо, пристъпите не започват тогава, когато стресът е най-голям, а в момент, когато човек очаква самия стрес или е във фазата на отпускане след голямо напрежение. Често срещани са проявите през уикенда, когато човек се надява да си почина след една напрегната седмица.

Ето кои са типичните ситуации, които могат да доведат до някакъв пристъп. Часовете за нощен сън се променят и не са както обичайните. Човек си поспива неочаквано през деня или пък спането до късно през уикенда обърква обичайния ритъм.

Колебанията в хормоналния фон, особено при жените, са типични провокатори. При много от тях пристъпите се появяват по време на месечния цикъл или узряването на яйцеклетката (овулация).

Някои препарати като противозачатъчните или хормонални медикаменти, предписвани на жени в менопауза, също могат да отключат симптомите. Изненадващо оплакванията намаляват при жени, които забременеят. Ефектът трае през цялата бременност чак до раждането. В годините на менопаузата пристъпите също съществено отслабват като интензивност. Намалява и честотата им.

Как се лекува мигрена с хапчета

Главоболието е изключително често срещан неврологичен проблем. Той е симптом при много заболявания - както свързани с мозъка, съдовете, обвивките, мускулите на главата, така и при болести и нарушения, обект на вътрешната медицина, инфекциите, психиатрията и други. Затова главоболието изисква сериозно отношение, за да се стигне до причината и да се определи правилното лечение.

Пациентът не може сам да определя какъв е типът главоболие, от което страда, тъй като има много видове - затова консултацията със специалист е задължителна.

Има значение дали медикаментът се взема по време на пристъп или за профилактика, казва д-р Ирен Петрова, невролог от Александровска болница.  По време на пристъп се прилагат различни триптанови медикаменти – те са по две таблетки в опаковка Пациентът може да усети  появата на пристъпа и да   вземе една таблетка от тези медикаменти. Ако няма подобрение, след два часа  се взема още една, пояснява д-р Петрова. При някои пациенти няма ефект.

Терапията е строго индивидуална и се назначава от специалист.

Как да намалим честотата на пристъпите

Някои промени в начина на живот могат да спомогнат за намаляване на честотата на симптомите, включително:

•    достатъчно сън;

•    намаляване на стреса;

•    прием на много вода;

•    редовни физически упражнения.

Интересното при този тип главоболие е, че то се повлиява от кафе – когато хората пият тази напитка, главоболието намалява или изчезва.

Има храни, които провокират симптомите  – това са главно тези, които съдържат хистамин. Такова е червеното вино, някои отлежали сирена, цитрусовите плодове и китайската храна, която пък е богата на натриев глутамат.

За да са по-редки проявите на заболяването, пациентът трябва да се спре тютюнопушенето. Освен това жените трябва да внимават с контрацепцията, особено пушачките, защото то също е рисков фактор.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

 

Сподели във Facebook