Здраве

24 Декември 2023

720

credoweb bg

Д-р Шасине Вели

Като говорим за „алергия към домашен прах“, всъщност имаме предвид алергията към акарите в домашния прах, която засяга приблизително 65-130 милиона души по света. Микрокърлежите (акарите) са много малки вредители, подобни на насекоми, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа и виреят в топли и влажни условия.

Праховите акари са твърде малки, за да ги видим

Те не са паразити, които хапят, жилят или ровят в телата ни. Всъщност хората, които са алергични към акари, реагират при вдишване на протеините, които се отделят като отпадъчни продукти от микрокърлежите. Те най-често живеят в спалното бельо, матраците, мека мебел, килими или завеси. Един матрак може да съдържа около 2 милиона микрокърлежи. Средно на ден един човек може да отдели 1,5 грама мъртви кожни клетки, които могат да изхранят до 1 милион акари наведнъж, коментира д-р Шасине Вели, алерголог и токсиколог в Клиниката по спешна токсикология на ВМА.

Алергиите към микрокърлежи са т.нар. целогодишни алергии

Въпреки това има периоди от годината, през които са по-силно изявени. Засилване на симптомите се наблюдава в края на лятото и началото на есента. Тогава по-рядко отваряме прозорците, включваме отоплителните системи и поддържаме по-висока стайна температура. В същото време стайната влажност се покачва.

Продължителното излагане на прахови акари може да предизвика от леки до тежки алергични симптоми и да бъде отговорно за поява на астматични пристъпи. Най-честите усложнения при деца с алергичен ринит са: възпаления на ушите, с различна по степен загуба на слуха, хроничен синуит, аденоидити (уголемени сливици); черепно-лицеви аномалии, сънна апнея, пояснява специалистът.

Симптомите на алергичния ринит от микрокърлежи понякога се проявяват съвсем неочаквано

и включват: 

 • пристъпи на серийно кихане;
 • бистра секреция от носа; понякога с изразено запушване на носа;
 • сърбеж на носа и/или на небцето; обилно задно носно стичане;
 • много често сълзене, зачервяване, сърбеж на очите.

Ако не бъде лекуван

алергичният ринит при 40% от хората може да се задълбочи и да прогресира в алергична астма. Подсказващи симптоми са:

 • затруднения при вдишване и особено при издишване;
 • кашлица;
 • свиркащо дишане.

Много изненадващо е понякога откриването на кръстосани алергии, при които пациентите, алергични към домашния прах, могат да проявяват подобни симптоми и при прием на определени храни, като охлюви, скариди и омари, поради това, че имунната система на свръхчувствителните хора реагира не само към микрокърлежите, но също и към субстанции, намиращи се в тези храни.

Превенцията

е ключова за избягване на алергии, включително и към акари. Може да е предизвикателство да ги предотвратите напълно, но можете да предприемете следните стъпки, за да контролирате популацията от прахови акари във вашето домакинство:

 • Избягвайте килимите в дома си, доколкото е възможно;
 • Почистете с прахосмукачка дълбоко всички килими;
 • Поддържайте влажността в дома си под 50%, за да предотвратите условията, в които идеално виреят акарите;
 • Перете цялото спално бельо всяка седмица на 60 градуса;
 • Използвайте калъфки за матраци и възглавници с цип, за да предотвратите навлизането на акари в спалното бельо;
 • Важно е да се отбележи, че пестицидите не премахват праховите акари.

Преглед при алерголог е от изключително значение за поставянето на диагноза

и изисква:

 • обстоен медицински преглед;
 • извършване на кожни тестове;
 • определяне на лабораторни показатели

След поставяне на диагнозата на пациентите се назначава лечение със: симптоматични средства, прилагани локално (носни и очни капки) или по системен път (таблетки, капсули) и се провежда десенсибилизация. Целта на десенсибилизацията е имунната система да развие търпимост към алергените, които предизвикват реакция на свръхчувствителност. Десенсибилизацията може да бъде провеждана по два начина: инжекционен и сублингвален път (под езика) и се контролира от наблюдаващ алерголог, пояснява още д-р Вели.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook