Здраве

3 Февруари 2020

1073

Животът днес

Бързото разпространение на коронавируса и липсата на данни в ранните етапи на епидемията създадоха плодородна почва за конспиративни теории и спекулации. Facebook, Twitter и Youtube направиха изявления, че ще предприемат мерки за борба с дезинформацията. Но да се ограничи нейният поток през последните седмици стана трудно.

Кои митове са най-разпространени:

Коронавирусът е биологично оръжие


Новият коронавирус може би е биологично оръжие, което е разработено в Института по вирусология в Ухан. Това съобщи Washington Times, позовавайки се на бивш офицер от израелското военно разузнаване.

Друг вариант предполага, че вирусът е доставен в Китай от Канада. Тази версия е свързана с факта, че миналата година няколко китайски учени и студенти са били изгонени от канадска лаборатория поради „нарушаване на политиката“. Този мит развенчава Washington Post: редица експерти твърдят, че геномът на вируса не подсказва, че той е създаден чрез генно инженерство. Випин Наранг, професор от Масачузетския технологичен институт, заяви, че няма доказателства, че новият коронавирус е биологично оръжие. Ако е такова, ще трябва да се разпространи по-бързо и да причини по-висока смъртност, пише Guardian.

Епидемията е планирана

Скоро след като в САЩ се появиха първите случаи на заболяването, в социалните мрежи бяха публикувани документи, които на пръв поглед биха могли да показват, че експертите са знаели за съществуването на вируса още преди няколко години, съобщава The Guardian.

Любителите на конспирации разпространиха теорията, че е предвидено епидемията от коронавирусна инфекция да съвпадне със заплахата от импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Дори е публикувана отправка към патента на институт, който се занимава с разработването на коронавирус за потенциална употреба при производството на ваксини. Всъщност публикуваният патент не засяга нов коронавирус. Отнася се до коронавирусите, които причиняват бронхит при птиците, съобщи говорителят на института пред Buzzfeed News.

Коронавирусът може да премине границата чрез пратки от Китай


Пратките от AliExpress са обект както на страхове, така и на шеги от потребителите на социалните мрежи. Медиите съобщават, че много хора се страхуват да не получат пакети от китайската компания поради страх от инфекция.

Специалистите, както и представители на Световната здравна организация, заявиха, че подобни пратки не представляват опасност за здравето, както и другите стоки, които са изпратени от Китай. Факт е, че върху откритите повърхности вирусът не може да оцелее няколко дни.

Причината за новата епидемия е 5G

Като продължение на обвиненията срещу 5G мобилните комуникации беше предположението, че те помагат да се разпространи коронавирусната епидемия. Публикация в социалната мрежа Facebook, която вече е маркирана като невярна информация, гласи, че Ухан стартира връзката 5G за първи път. Това намалявало имунитета и увеличавало риска от обикновена настинка.

Доказателство за ефекта на 5G мрежата върху имунитета не съществува. Освен това 5G мрежата стартира в няколко други градове в различни страни, без да застраши с каквото и да било здравето на хората.

Витамини и опасни разтвори

Новата инфекция предвидимо се превърна в удобен предлог за предлагане на различни алтернативни лечения. Сред тях са маслото от риган и витамин С. В социалните мрежи подобна дезинформация е широко разпространена. Едно от най-опасните предложения идваше от голяма конспиративна група в САЩ. За да предотвратят заболяването, те предлагат своя „Чудотворен минерален разтвор“, който здравните власти в страната са обявили за вреден.

Трябва да се проверява внимателно надеждността на информацията за методите за превенция и лечение на нова коронавирусна инфекция.

Видео за „страшната истина“

Видеоклипът, записан от жена, която е представена като медицинска сестра от Ухан, беше широко разпространен. Тя твърди, че „реалният“ брой случаи е 90 000 души, а един заразен човек може да зарази 14 души. Тези цифри са много различни от официалните данни и информацията на Световната здравна организация.

BBCNews предполага, че видеото показва жителка на провинция Хубей, която споделя личното си мнение за епидемията. С голяма вероятност нейните изявления са провокирани от липса на информация за нова инфекция. Според BBC самата тя не твърди, че е лекар или медицинска сестра.
 

Сподели във Facebook