Отдавна се разпространява мнението, че приготвянето и претоплянето на храни в микровълнови фурни може да предизвика появата на онкологични заболявания. Вярно ли е това?

Всъщност слуховете за вредата от тези печки тръгнаха още с появата им на пазара. Все още се твърди, че микровълновите фурни унищожават всички хранителни вещества в продуктите и може да станат причина за появата на опасни заболявания като рак. Според специалистите обаче всичко това са митове и тези домакински уреди са абсолютно безопасни.

Учените отбелязват, че съществуват различни типове излъчване с различни нива на енергия. Например рентгеновите лъчи са опасни, защото имат високо енергийно ниво и могат да увредят ДНК. Това се нарича йонизиращо лъчение и при продължително въздействие върху организма на човека води до рак.

Съществува обаче и нейонизиращо излъчване, към което се отнасят микровълновите фурни, радиовълните, светлината. Това излъчване, което е в ниската част на енергийния спектър, не увеличава риска от онкологични заболявания. Но има и едно изключение – ултравиолетовите лъчи, които могат да доведат до рак. По тази причина лекарите съветват хората да пазят кожата си от въздействието на слънчевите лъчи.

Микровълновото излъчване позволява храната да се нагрява, без да става радиоактивна. Ефектът се постига, след като тези лъчи карат молекулите на водата да вибрират, което произвежда топлина. Това в никакъв случай не може да доведе до увреждане на ДНК.

Освен това, поради факта, че микровълновата фурна изисква изключително кратък период от време за изпълнение на възложените ѝ задачи, всички полезни вещества в продуктите се запазват.

Сподели във Facebook