Здраве

10 Април 2014

29812

Животът днес

Множество фактори увреждат периферните нерви

Доц. Борислав ГЕРАСИМОВ

Напоследък се забелязва зачестяване на заболяванията на периферната нервна система – полиневрити и полиневропатии, свързано най-вероятно с промени в имунния статус и увеличаване на вредните фактори от околната среда. Добрата новина е, че тези заболявания са много успешно лечими от доказаните специалисти при навременна и точна диагноза и прилагане на съвременните терапевтични методи.

За полиневрит говорим, когато процесът има възпалителен характер и е причинен от бактерии или вируси, а за полиневропатия, когато причинителят е от друго естество - диабет, токсични агенти (алкохол), бъбречна и чернодробна увреда, микротравма (вибрации) и др. Полиневритите са заболявания, причинени от инфекциозни агенти, интоксикации, недоимъчни състояния, алергични реакции, при които периферната нервна система се засяга дифузно. Увреждането обхваща стволовете на гръбначномозъчните нерви със или без засягане на черепно-мозъчните нерви, като в болестния процес могат да бъдат въвлечени гръбначномозъчните коренчета. Основното е наличие на полиневритен синдром с едновременно засягане на много нерви, най-често симетрично.
Често се среща и полиневритът на Гилен-Баре. Мъжете боледуват два пъти по-често от жените. Началото е остро, с повишаване на температурата до 38-39 градуса и обща отпадналост.

Едновременно с това настъпва мускулна слабост, която по-късно прераства във вяла парализа с почти липсващ мускулен тонус, невъзможност да се извършват волеви движения и атрофия на двигателната мускулатура. Заболяването се разгръща напълно за 2-3 седмици, рядко за 1-2 месеца, след което започва обратно развитие на симптомите.

Други инфекциозни полиневрити са тези, които настъпват при почти всички остри и хронични инфекциозни заболявания. Полиневритът при дифтерия води до увреда на блуждаещия и езикогълтачния нерв с парализа на мекото небце. Полиневрити се наблюдават при грип, паротит, херпес зостер, дизентерия, петнист и коремен тиф, туберкулоза, ревматизъм, сифилис, проказа. В такива случаи се лекува основното заболяване.

От полиневропатиите много често срещана е тази при захарния диабет. В началото тя протича с болки и изтръпване на крайниците. По-късно се прибавят периферни парези (намален мускулен тонус, хипотрофия на мускулите) и парализи (невъзможност да се извършват волеви движения с атрофия на мускулатурата). В късните стадии понякога се засягат и вътрешните органи. Лечението на полиневропатиите е консервативно и трябва да е съобразено с основното заболяване, което ги предизвиква. Важно е да бъдат установени навреме, а лечението да се провежда в пълен обем и редовно.

Най-често първите симптоми при полиневропатия, на които болните обръщат внимание, са изтръпването на ръцете и на краката през нощта, което обаче може да се дължи на различни патологични състояния. Съвременната неврологична наука вече може с голяма сигурност да установи точната диагноза, а това е от изключително голямо значение за успешното лечение. Ако изтръпването на ръцете е придружено с изпотяване на дланите, зачервяване или със сухота на кожата, много вероятно е да е един от многобройните симптоми при невровегетативната дистония, при която по различни причини е разстроена дейността на вегетативната нервна система, регулираща функционалното равновесие на организма под въздействието на различни фактори и вродени особености на индивида.

По-често изтръпванията, мравучканията и други сетивни прояви започват от краката, а след това се включват и ръцете. По-често се засягат върховете и краищата на пръстите, а по- късно и на стъпалата на краката и дланите на ръцете. След това тези оплаквания се „покачват” нагоре и „пълзят” към коленете, лактите и към тялото. Засилването на оплакванията през нощта е свързано с промяната на регулацията на вътрешните органи и кръвообращението точно през нощните часове. Многобройните причинни фактори, водещи до подобни оплаквания с различен интензитет, изискват задължителна консултация с много опитен невролог, който с няколко точни и конкретни изследвания може да постави диагноза, а това веднага води до правилно и почти винаги до много успешно лечение.

Съвременната неврология разполага с голям набор от много ефективни лекарства, които ще се отразят косвено благоприятно не само на качеството на живот, но и на жизнения тонус и на общата трудоспособност на болния. Когато не получите облекчение до две седмици или резултатите от провежданото лечение не ви задоволяват, винаги търсете второ мнение от по-опитен невролог, който е излекувал успешно ваши познати и близки.

Доцент д-р Борислав Герасимов, дм, Републикански консултант по спешна неврология,
Консултант в болницата „Софиямед”
GSM: 0888-56-56-88



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 95