Д-р Бисер Георгиев е завършил Медицинския университет в София. Работил е в системата на спешната медицинска помощ, а след това - като терапевт в първичната медицинска помощ. Още след създаването на новата здравноосигурителна система става общопрактикуващ лекар в ДКЦ 11 – София. През 2002 г. взема специалност „Обща медицина“, а по-късно завършва и втора магистратура по здравен мениджмънт. В момента основните му интереси са насочени към сърдечносъдовите заболявания, диабета, метаболитния синдром, защото във всекидневната си практика най-често се среща с проблеми в тези области. Не престава да следи всички новости в медицината чрез посещения на конференции и конгреси и четене на медицинска литература.

Д-р Георгиев е категоричен, че сред основните предизвикателства пред нашата здравна система е създаването на истинска, работеща и стройна система за профилактика. Защото, ако едно заболяване се открие при профилактични изследвания и преглед, още преди да е дало каквито и да е симптоми, лечението е много по-успешно, бързо и ефективно. А с днешна дата значителен процент от заболяванията, включително и онкологичните, се откриват на доста късен етап. Пациентите търсят помощ, когато имат някакви тревожни симптоми – болки, кървене, продължителна кашлица, значителна редукция на теглото и др. Важно е и самите хора да променят отношението си към собственото здраве, да приемат за нормално посещение при лекаря си без конкретна причина, а за профилактика. Специалистът обаче не отрича, че този тип прегледи са значително затруднени по различни причини – големите струпвания на чакащи пред кабинетите, недостатъчно средства за профилактични лабораторни и образни изследвания. Д-р Бисер Георгиев се надява, че ако се въведе електронното здравеопазване, това ще намали опашките пред кабинетите и ще ускори издаването на рецепти и всякакви други медицински документи. Другата посока, в която според лекаря трябва да се работи, е обучението на повече различни видове здравни специалисти – лекарски асистенти и други, които да могат компетентно да поемат част от административната работа в кабинетите. В момента има остър и задълбочаващ се недостиг на медицински сестри, те имат висока квалификация и не е оправдано да се занимават с технически дейности.

Като позитивна тенденция в своята практика д-р Бисер Георгиев определя увеличаващата се загриженост на пациентите му как и с какво се хранят, имат ли нормално тегло, какво могат да направят за подобряване на здравето си. Казва, че това е постигнато с много разговори и убеждение, но когато един човек разбере ролята на начина, по който живее, за здравето си, по-лесно може да спазва съветите на личния си лекар. Все още обаче има много пациенти с наднормено тегло и направо със затлъстяване, които не искат да разберат, че това е сериозен риск за тях. Смятат, че след като нямат конкретна диагноза, няма от какво да се притесняват. Отделно от това НЗОК не дава възможност за изписване на терапия при метаболитен синдром. Но дори хора, които нямат финансови затруднения, просто заради манталитетни особености, не са склонни да инвестират дори минимални суми за някакво изследване или лечение, което не се покрива от касата.

Последвайте д-р Бисер Георгиев в социалната платформа за здраве CredoWeb

Сподели във Facebook