Здраве

6 Февруари 2019

Петър Галев

Исхемичните мозъчни инсулти, т.е. тези, които са причинени от непроходимост на кръвоносен съд в мозъка, отдавна могат да се лекуват успешно при много голяма част от пациентите. Има обаче една особеност – възстановяването на двигателния и на интелектуалния капацитет на болния с инсулт е възможно само до около 4 часа след първите симптоми на инцидента. Това е така, защото мозъчната тъкан е изключително деликатна и при липса на кръвоснабдяване цели зони от нея загиват безвъзвратно.

Доказано е, че за 1 секунда умират 32 000 мозъчни клетки,

т.е. за 1 минута около 2 млн. клетки губят функциите си, а в края на първия час от един инсулт около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, но все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение.

Всички сме свидетели на огромния напредък в лечението на сърдечните инфаркти. Не са малко пациентите, които сутринта получават инфаркт, на обед вече са преминали през адекватното лечение – коронарна интервенция и вечерта вече са на крак, все едно нищо не е било.

За разлика от сърдечния инфаркт, който може да бъде лекуван и на следващия ден с голям успех, при мозъчния инфаркт няма време. Това е огромната разлика!

Затова всеки трябва да познава симптомите на инсулта:

  • Внезапна слабост в крайниците от едната страна на тялото;
  •  Невъзможност за ходене или несигурна походка;
  • Затруднения в говора – неясна и трудна артикулация, фъфлене;
  • Изкривяване, „увисване“ на едната страна на лицето;
  • Възможни зрителни нарушения;
  • Замъгляване на съзнанието.

При такива симптоми бързият транспорт на пациента в специализиран център за лечение на инсулт е решаващ не само за живота, но и за намаляване на последващата инвалидизация. Ако спешната помощ пристигне навреме, настоявайте за транспорт в най-близката болница с добре развита неврологична помощ. Ако линейката се бави и пациентът все пак може да се движи с чужда помощ, можете и сами да го транспортирате. Важно е обаче предварително да знаете къде най-близо до вас лекуват адекватно инсулт.

В какво се състои това лечение?

След определени спешни лабораторни и образни изследвания и доказване на диагнозата исхемичен инсулт, във вената на пациента се влива специално лекарство, наречено тромболитик. То разтваря съсирека, който е запушил кръвоносен съд в мозъка и така доставката на кислород и хранителни вещества до нервните клетки се възстановява. Това е единственото лечение на исхемичния инсулт. Всички останали мерки – поддържане на жизнените функции на пациента в острия стадий на инцидента, ако са нарушени и вливането на различни други лекарства, не променят крайния изход. Ако тромболизата не се приложи поради закъсняло търсене на помощ или по други причини, пострадалият, когато преживее мозъчния удар, остава инвалид в различна степен.

Добрата новина е, че вече в България тромболизата се прилага във все повече центрове. Лекарството на иновативната фармацевтична компания Boehringer Ingelheim, с което се разтварят съсиреците в мозъка, е налично и достъпно за болниците в цялата страна.

Затова най-важната отговорност остава за близките на хората с инсулт.

Те трябва бързо да разпознаят симптомите, да търсят веднага медицинска помощ и да са активни в настояването си пациентът да бъде транспортиран в специализиран инсултен център.

Сподели във Facebook