Д-р Диана Цакова, невролог във ВМА

- Д-р Цакова, какво представляват органичните и функционалните неврологични проблеми и как се диагностицират?

- При органичните има структурни промени в главния или в гръбначния мозък, които могат да са с различни прояви. Най-общо казано, това са съдови процеси в главния мозък, възпалителни, туморни. Що се отнася до гръбначния мозък, най-често става въпрос за дегенеративни процеси, износване на дисковете, ошипявания. Тези заболявания обаче могат да протичат с едни и същи субективни оплаквания. Примерно ако е нарушена концентрацията, паметта, изпълнението на рутинни задачи - това може да са прояви на органични заболявания като нарушение в мозъчното кръвоснабдяване, инсулти. Такива оплаквания обаче може да са резултат и от функционалните нарушения на нервната система. Тоест състоянието да е породено от свръхнатоварване, стрес, напрежение.

- Колко често доказвате двата типа смущения?

- С точно тези симптоми, за които говорим, при нас са около една трета от пациентите. Въпросът е, че и възрастовият диапазон е доста широк - възрастни, с хронични заболявания - диабет, дислипидемия, артериална хипертония, но и много млади хора, които се притесняват, че затрудненията в концентрацията им пречат да работят пълноценно. Оплакванията могат да са с различно дълъг период на изява и това за нас е много важно в преценката на избора на медикаменти. Ако е остро състояние, поведението е едно, ако обаче са по-продължителни симптомите, те изискват и по-дълъг курс на лечение. Колкото по-рано дойде пациентът, толкова е по-добре, защото може би ще имаме и шанса по-бързо да получим подобрение в оплакванията и това не е маловажно. В зависимост от оплакванията водим структурирано интервю, извличаме от пациента допълнителна информация, защото болният може да смята, че едни неща са важни, а пък за невролога са показателни други.

- Какво пациентите обикновено пропускат като възможна причина?

- Примерно аз работя напоследък по един много важен проблем - черепно-мозъчните травми и по-специално мозъчното сътресение. Има огромно количество хора, които са претърпели лека черепно-мозъчна травма, при битова или трудова злополука, транспортно произшествие, спортни травми, по време на почивка… На скенер или ядрено-магнитен резонанс не виждаме нищо. Обаче веднага след травмата или на по-късен етап се появява забавено мислене, световъртежи, общо нарушена концентрация, паметови проблеми. И това нещо за мен е много важно, защото се случва твърде често. И такова състояние е добре да бъде установено от невролога, да се направи връзка с травмата. Така че, след като се ориентираме допълнително за съпътстващи заболявания, провеждаме доста подробен неврологичен статус, понеже дори най-малкото отклонение при неврологичния преглед може да бъде полезно и да ни даде насока. В зависимост от оплакванията пускаме уточняващи изследвания. Въпросът е, че когато назначаваме медикамент, само рецептата никога не е достатъчна, за да можем да получим добро въздействие.

- Как постъпвате?

- Обикновено това е стандартен подход на нашата Клиника по неврология, даваме препоръки за общия режим - за начина на работа, за умствените и физическите натоварвания, за двигателна активност, за режима на сън. Опитваме се да мотивираме пациента да промени и начина си на живот, което за мен е много по-важно. Дългите часове пред компютрите означават фиксирано положение на главата и шията, оттук е главоболието, затруднението в концентрацията. Тази свръхнатовареност е в почти всички професии. От тази гледна точка се избира медикамент или комбинация от медикаменти, които биха могли да бъдат полезни на пациента. Моята препоръка е два до три месеца да се направи курс фонова терапия, която да подпомогне мозъчните функции. Препарати като „Мемостор“ са изключително полезни. Защото е комбиниран медикамент, петте му съставки са така подбрани, че всяка подпомага мозъчната дейност. Невровитамини, аминокиселини, желязо – в комбинация те допринасят да се подобри мозъчното кръвообращение, да се увеличи снабдяването с кислород, осигуряват енергийно гориво за нервната клетка. Така че препоръчвам „Мемостор“ при пациенти и с функционални, и с органични нарушения. Това е точно медикамент за фоново лечение и колкото по-дълго се прилага, толкова ефектът е по-пълноценен и по-траен.

Сподели във Facebook