Американски учени от Балтимор установиха, че рискът от преждевременна смърт може да бъде понижен, ако менюто ни съдържа повече растителна храна в сравнение с животинската. Това означава, че хората могат да не се отказват от котлетите, ако много ги обичат, съобщава CNN.

За да стигнат до този извод, специалистите анализирали данните, получени след наблюдения върху начина на живот на 12 хиляди американци в периода 1987-2016 г. На хората, участвали в изследването, не били дадени никакви препоръки да се хранят здравословно. Те употребявали обичайното си меню. В резултат учените установили, че без да се отказваме от месото и другите животински продукти, но консумирайки едновременно с тях плодове, зеленчуци и ядки, може да понижим риска от сериозни заболявания.
„При условие, че ядете повече растителна храна в сравнение с животинската, рискът от преждевременна смърт вследствие на каквито и да било проблеми със здравето, може да се намали с 25%“, съобщиха американските експерти.

Сподели във Facebook