Здраве

17 Септември 2018

Животът днес

Често чуваме съвета да включим в менюто си повече плодове и зеленчуци. Те се препоръчват за понижаване на теглото, за справяне с едно или друго заболяване, като профилактика на сериозни здравословни проблеми като сърдечносъдовите и др. Но плодовете и зеленчуците не винаги са така полезни, колкото ни се струва. Понякога дори може да крият опасности. Какви са те?

Много калории

Никой вече не отрича факта, че някои плодове и зеленчуци са прекалено калорични. Така например, ако следваме препоръката да намалим теглото си заради сърдечносъдов проблем или диабет, трябва внимателно да подбираме продуктите, които употребяваме. Да заменим хлебните и сладкарски изделия с калоричните банани, манго или картофи няма никакъв смисъл. Ефектът може да е точно обратен – да качим теглото си. Калориите в консумираните от нас плодове и зеленчуци трябва да бъдат половината от препоръчителната дневна норма. Т.е. ако средната дневна потребност на организма ни е 2000 кал, то на плодовете и зеленчуците се падат 1000 кал. Не повече!

Неправилно съхраняване

Плодовете и зеленчуците могат да станат причина за различни токсични инфекции. Болки в корема, разстройство, повръщане – това понякога са странични ефекти от употребата на плодове или зеленчуци. Причината често е в неправилното им съхраняване при транспортиране или вкъщи, което води до размножаването на много бактерии и микроби.

Консерванти

Още една опасност от плодовете и зеленчуците се крие в консервантите. Това е особено актуално за продукти, които се транспортират от далечни места. При продължителната им употреба консервантите се натрупват в организма и водят до хранителни отравяния. Обикновено хората отдават разстройството, съпроводено със слабост и главоболие, на промените във времето например, без да подозират истинската причина. Най-често от консервантите страдат любителите на плодовете и зеленчуците, които не са сезонни и се транспортират от другия край на света. Обикновено те се покриват с восък, обработват се със специални газове или са подлагани на друга интервенция, за да се съхранят при извозването им.

Ускорено узряване

Друга опасност за човешкия организъм са пестицидите. За съжаление без тях промишленото производство на плодове и зеленчуци не може. Затова те трябва да се употребяват, когато е сезонът им. Не бива да се купуват дини и пъпеши в началото на юли например, защото те узряват през август.

Важно е и да внимаваме откъде купуваме плодовете и зеленчуците. Сергиите в непосредствена близост до големи шосета и магистрали не са най-добрия избор. Причината е, че плодовете и зеленчуците лесно натрупват в себе би отровните газове, изхвърляни от автомобилите, както и оловото. Корите на дините ще изхвърлим, но при ябълките и прасковите е невъзможно да отстраним отровите.

Подземна опасност

Често кореноплодните зеленчуци се отглеждат на територии, съдържащи соли на тежките метали. Живак, олово, кадмий – са само част от Менделеевата таблица, която можем да вкараме в организма си, без да подозираме, че идва от почвата. Това е особено актуално за зеленчуци, отглеждани на земи в близост до магистрали. Особено възприемчиви към солите на тежките метали са морковите, цвеклото, копърът, репичките, киселецът и грахът.

Отровни картофи

Избягвайте картофите, които имат зелени петна. Това означава, че те съдържат соланин. Това е отрова с растителен произход. Тя може да предизвика симптоми като разстройство, повръщане, болки в корема... Отровата бързо се абсорбира в кръвта, водейки до затруднено дишане, слабост, главоболие, световъртеж и др.

Сподели във Facebook