Мускулната треска не е белег за добра тренировка

Едва ли има човек, който да не е изпитвал мускулна треска през живота си. Обикновено това става, когато се надхвърлят обичайните физически усилия.

Ако работите на бюро и инцидентно се хванете да прекопаете градината, на другия ден със сигурност ще ви боли цялото тяло. Но това категорично не е болест, а естествена реакция на организма. Тя се проявява дори и при тренирани хора, ако извършват за първи път или след продължителна пауза различни от обикновените мускулни движения.

Доскоро се приемаше, че мускулната треска се предизвиква от натрупване на млечна киселина в интензивно работилите мускули, но днес тази теория отиде на заден план, защото млечната киселина се разгражда за няколко часа и няма как да предизвиква болки в продължение на няколко дни. Днес се приема, че мускулната треска е причинена от миниатюрни разкъсвания на мускулни влакна в зоните на най-голямо натоварване.

Това състояние не е опасно и няма трайни последици, но е много неприятно, защото затруднява движението за различен период от време, казва ревматологът д-р Родина Несторова. Тя препоръчва постепенни дозирани и хармонични натоварвания на различните мускулни групи, за да се избегне дискомфортът. Специалистката е категорична, че мускулната треска не е индикатор за успешна тренировка, нито за постигнати добри резултати в опита да се натрупа мускулна маса.

По принцип мускулната работа води до уголемяване на мускулните влакна и образуване на нови, но за това не е необходимо да се достига до свръхнапрежение. Много по-голям ефект има редовното трениране с постепенно увеличаване на натоварванията според възрастта, особеностите на конкретния организъм, общото здравословно състояние на дадения човек. Тогава и без да се стига до мускулна треска, се увеличава физическият капацитет, а и се постига съответният естетически ефект, смята д-р Несторова, научен секретар на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Според нея при свръхнапрежение на двигателния апарат може да се стигне до разтягане или скъсване на сухожилия, по-големи мускулни влакна и ставни връзки, навяхвания и изкълчвания, а понякога и до костни счупвания. Така спортът вместо да помогне, може да навреди. Затова мярката е много важна във всяко отношение. При по-младите хора микротравмите при спорт минават по-леко, но при по-възрастните възстановяването може да отнеме доста време.

Ако се е стигнало до мускулна треска, на първо място трябва да се осигури покой на претоварените мускули. За кратко време могат да се приемат някои обезболяващи препарати (вече има и на природна основа), а много добър ефект има приложението на локални средства срещу болката и възпалението, които се втриват в болезнените зони с лек масаж.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120