Мъчи ви шум в ушите? Споделете опита си в дискусията на CredoWeb

Шумът в ушите мъчи все повече хора. Някои го отдават на преумора, на стрес, не му обръщат внимание и смятат, че е нещо безобидно и временно. Други пък разчитат на начетеността си по здравни теми и смело сами си слагат диагнозата. Затова CredoWeb отвори дискусия по темата, където всеки може да постави своя конкретен здравен въпрос и да получи коментар от лекар. Можете да я намерите в хоризонталното меню от началната страница на credoweb.bg след логин, в секцията „Дискусии“.  

Шумът в ушите често се появява в комбинация със световъртеж, замайване, гадене и дори повръщане. Понякога е трудно да се установи дали шумът е в ушите или в главата. 

Той може да бъде симптом на:

•неврологично или отоневрологично заболяване;

•доброкачествен тумор (неврином);

•проблем със слуховия нерв, особено ако има и допълнително съдови проблеми – т.нар. невросензорно намаление на слуха;

•сърдечносъдови заболявания - атеросклероза, аритмия;

•системни инфекции и интоксикации;

•ендокринни заболявания; 

•повишен холестерол;

•хормонални нарушения.

Как да разберем какъв точно е проблемът?

„Шумът в ушите е истинско предизвикателство пред терапевтичните възможности на оториноларинголога. Дългогодишният ми опит показва, че най-успешната медикаментозно-апаратна комбинация, водеща до значително подобрение, а в около 20% от случаите и до пълно изчезване на шума в ушите е три- до шестмесечен курс с ноотропен препарат в комбинация с гинко билоба и трикратен петдневен курс физиотерапия на страдащото ухо с т. нар. мек лазер. От препаратите на основа гинко билоба аз лично предпочитам Гинкофол от 60 мг два пъти дневно за три до шест месеца – пише д-р Христо Златанов в дискусията. – Проблемът е, че често шумът се появява отново, при вариабилност в стойностите на кръвното налягане, вирусна инфекция или силно шумово дразнене, поради което според мен е удачно прилагане на поддържащо лечение с ноотропен препарат и гинко за около два месеца поне веднъж годишно.

Ниското кръвно може да бъде основна или допълнителна причина за шум в ушите, като е желателно проблемът да се сподели с кардиолог.“

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 150