Здраве

27 Април 2015

1169

Животът днес

МЗ слива болници, за да пести от издръжка на чиновници

 

Министерството на здравеопазването е взело решение за сливане на четири болници. УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ще се слее с Александровска болница, а детската онкохематология ще мине към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”. Новината бе потвърдена лично от министър д-р Петър Москов пред CredoWeb. Сливанията се правят, за да се спестят пари от издръжката на двойната администрация. 

По думите на министър Москов не е допустимо в един и същи болничен двор да има десет болнични администрации, всяка от които струва 50-70 хил. лева месечно. Така вместо за лечение на пациенти част от парите отивали за заплати на чиновници. "Ако има година, в която държавата и финансовата система изпитват затруднения, тогава целият ресурс, който влиза в болницата, трябва да отива за лечение и за заплати на работещите”, поясни Москов.

Тези сливания няма да останат единствени. В момента в МЗ се разглеждат различни възможности за сливане на лечебни заведения в цялата страна. Това бе потвърдено от пресцентъра на ведомството. Една от идеите е всички психични, кожни и онкологични центрове да се влеят в близките до тях държавни болници. Промяната ще бъде заложена в проекта на Закона за лечебните заведения. Ръководството на здравното министерство вече било взело решение за закриване на белодробната болница в Радунци.

Още новини за здравна политика можете да намерите на credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143