Здраве

8 Октомври 2012

8174

Животът днес

Надежда за пациентите с белодробен рак

Петър ГАЛЕВ

Въпреки значимия напредък на медицината през последното десетилетие редица заболявания продължават да бъдат сериозно предизвикателство пред лекарите, пациентите, техните семейства и здравните системи по света.

В областта на онкологията ракът на белия дроб остава сред най-трудно овладяемите злокачествени процеси. Всяка година по света тази диагноза се поставя на 1 млн. и 600 хил. пациенти, а 1 млн. и 200 хил. болни умират. Над 18% от всички смъртни случаи от рак се дължат именно на белодробната форма на заболяването.

Сериозен проблем представлява късното откриване на болестта. Повече от 2/3 от пациентите се диагностицират в късен стадий и едва 7% от всички заболели преживяват до 5 години след поставянето на диагнозата.

Белодробният рак е два основни типа – дребноклетъчен и недребноклетъчен, като вторият вид е най-често разпространен. Установява се при над 85% от пациентите. Това мотивира фармацевтични компании постоянно да търсят начини за справяне с тази форма на болестта.

По време на годишния конгрес на Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO) във Виена, Австрия, в края на септември бяха изнесени данни от прилагането на нова молекула – аfatinib (афатиниб) при пациенти с недребноклетъчен карцином на белия дроб. Новата молекула на Boehringer Ingelheim е представена за одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

В рамките на строго контролирано клинично проучване аfatinib е показал безпрецедентна ефикасност в сравнение с лечението с химиотерапия. Най-добре от новото лечение се повлияват пациентите с определена мутация в рецепторите на туморните клетки, която се среща доста често. Затова е важно всички пациенти с недребноклетъчен белодробен рак да бъдат изследвани за тази мутация (на рецептора на епидермалния растежен фактор), защото според резултатите могат да получат много специфично лечение, което да подобри състоянието им и прогнозата на заболяването.
 
„Като се има предвид, че толкова много хора са диагностицирани и умират вследствие на белодробен рак, все още има ясна нужда от ефективна и лесно поносима терапия. Ние се ангажираме да улесним достъпа на пациентите до терапията с аfatinib възможно най-скоро”, каза проф. Клаус Дуги, старши вицепрезидент „Медицински дейности” на Boehringer Ingelheim. Положителните клинични доказателства за ефикасността на новата молекула в комбинация с нейния иновативен начин на действие могат да я превърнат в една изключителна възможност на лечение, осигуряваща сериозни ползи за пациентите, страдащи от белодробен рак.

Представянето на afatinib за одобрение от EMA се основава на цялостната програма от клинични проучвания на лечението на рака на белия дроб LUX-Lung. Данните от главното проучване, което сравнява afatinib с най-добрата в класа си химиотерапия за недребноклетъчен белодробен рак, показват превъзходство на новото лечение по отношение на преживяемост без прогресия на заболяването, намаление на симптомите като задух, кашлица и болки в гърдите и цялостно подобрение на качеството на живот на тези пациенти.

Белодробният рак
Рисковите фактори
- Тютюнопушене (включително и пасивно);
- Продължителен контакт с азбест, газ радон и някои други химически агенти;
- Налично хронично нераково заболяване на белия дроб.

Симптомите
За съжаление те не са специфични и могат да се срещат при редица други заболявания. Това е една от причините за късното откриване на белодробния рак. Най-често пациентите се оплакват от хронична кашлица, кръвохрак, задух, тежест и болка в гърдите, гърба или рамото, обща слабост.

Как се открива
Има широки диагностични възможности, които включват:
- Образни изследвания: рентгенови снимки, скенер, ЯМР, Позитронно-емисионен томограф;
- Изследване на храчките за ракови клетки;
- Кръвни изследвания, чрез които се търсят белези за тежък тъканен разпад;
- Биопсия (взимане на тъканна проба от белите дробове) чрез бронхоскопия или чрез торакоцентеза.

Лечение
Операция – най-ефективна в ранните стадии.
Химиотерапия – определя се според вида и стадия на рака.
През последните години се разработва таргетна терапия, насочена към блокирането на различни молекулни структури в раковите клетки. Това е високоселективна терапия.
Лъчетерапия – обикновено е слабоефективна.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 24