Наднорменото тегло разболява

Докато немалка част от световното население гладува заради крайна нищета, друга, също толкова значителна, качва килограми и дори затлъстява. Парадоксът е, че пълните и затлъстелите хора не са от заможните, а предимно от по-бедните слоеве в обществото – тъй като консумират по-висококалорични, преработени храни, с много захар и сол. Проблемът отдавна придоби мащабите на глобално социално и медицинско предизвикателство, тъй като наднорменото тегло и затлъстяването са широко отворена врата към тежки заболявания със скъпоструващо лечение. Рискът от диабет тип 2, ранна атеросклероза, хипертония, инфаркт, инсулт е доказано много по-висок при хора със затлъстяване.

 „Имаме голям проблем и трябва да се отнесем към него с цялата сериозност – казва Юан Удлърд, изпълнителен директор на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването. - Знаем, че над 50 на сто от европейското население е или с наднормено тегло, или със затлъстяване, а 40% от децата са с тегло, по-високо от нормалното. Числата са изключително показателни, като се има предвид, че например 80% от случаите на диабет тип 2 се свързват пряко с наднорменото тегло, а повече от половината от хората с високо кръвно в Европа са със затлъстяване.”

За нашата страна данните са също повече от обезпокоителни: 23% от мъжете и 24% от жените над 18-годишна възраст са със затлъстяване, 40% от мъжете и 29% от жените са с наднормено тегло. При децата на възраст 4-9 години почти 18% са със затлъстяване и над 35% - с наднормено тегло. Сред подрастващите на възраст 14-18 години затлъстели са 8%, а с наднормено тегло – 24%.

Обнадеждаващото е, че разполагаме с отлични специалисти с международно признати постижения, работещи активно по проблемите на затлъстяването и обществената информираност за тях. Неслучайно София спечели домакинството на XXI конгрес на Европейската асоциация по затлъстяване в оспорвана конкуренция с Барселона, Рим, Ерусалим. От 28 до 31 май в НДК водещи учени от цял свят ще разискват на базата на 600 доклада медицинските и социалните аспекти, свързани с наднорменото тегло и съпътстващите го заболявания. Специален документ на форума за пореден път ще насочи вниманието на Европейската комисия и националните правителства към необходимостта превенцията и лечението на затлъстяването да бъдат приоритизирани, и то с особено внимание към детското здраве.

Председателят на Българската асоциация за борба със затлъстяването и съпътстващите заболявания доц. д-р Светослав Ханджиев съобщи, че от 1 до 3 юни в „Албена” ще се съберат за сателитен симпозиум учени от 4 континента. Те ще обсъждат справянето с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването при децата като най-важен елемент за превенция на затлъстяването, диабета и сърдечносъдовите заболявания в зряла възраст. За втора поредна година се организира и „Училище за здраве” – в рамките на проекта семейства и учители от 12 столични училища ще прекарат седмица заедно и ще получат професионални съвети за здравословен начин на живот – балансирано и пълноценно хранене, съчетано с физическа активност. Според доц. Ханджиев при храненето на децата се пренебрегват млякото и млечните продукти и има съществен спад в консумацията им – тенденция, която се отчита и при възрастните. Известният ни специалист подчертава ползата от придържането към националните ни традиции в храненето. Което не означава, че те не бива да бъдат и коригирани според съвременните здравословни норми – например към увеличаване на рибата в менюто и ограничаване на солта.

Във фокуса на експертите все по-остро стои въпросът с качеството на индустриално преработените храни. Именно там често се влагат трансмазнини, много сол, оцветители, подобрители на вкуса. „На производителите и търговците на некачествени храни трябва да се показва червен картон” - заяви категорично доц. Ханджиев. „Персоналната медицина и нутригеномиката са най-актуалните направления, по които се работи в света - казва диетоложката д-р Теодора Дърленска. – Това е индивидуалният подход към пациента, както и проучванията дали има връзка между различните храни и генетичната предразположеност към затлъстяване.” Засега са известни около 40 гена, свързани със затлъстяването, но все още няма доказателства, че дадена храна влияе върху активизирането на някои от тези гени. На форума в София ще има и сесии, специално посветени на физическата активност, втория основен стълб в превенцията на наднорменото тегло и затлъстяването. (ЖД)



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100