Здраве

27 Февруари 2017

Петър Галев

Отдавна е известна ниската ефективност на предизборните дебати в медиите, които отегчават публиката с популизъм, нападки между участниците и в крайна сметка с невъзможност да се обсъди в дълбочина какъвто и да е проблем.

А когато става въпрос за най-важното за всеки човек – животът и здравето, невъзможността за пълноценен диалог е опасна и разочароваща.

Оказва се, че когато медицинската общност, мениджърите в здравеопазването, пациентските организации, представителите на фармацевтичния бизнес имат условия да поставят реалните въпроси, които ги вълнуват, да споделят трудностите си, да предложат решения, активността им – и професионална, и гражданска, е много висока.

На 20 февруари в социалната мрежа за здраве CredoWeb започна едномесечна виртуална дискусия,

в която всички, от които зависи здравето ни, поставиха своите първоначални въпроси към партиите, които кандидатстват за доверието ни на 26 март. Последва буквално лавина от изказвания, коментари, мнения, предложения на лекари и медицински специалисти. Причината е, че става въпрос за разговор в сигурна професионална среда, в която всеки комуникира с истинското си име и специалност. Лекарите влизат в платформата, когато им е удобно и възможно, няма лимит на времето, нито на броя на участниците. Онлайн събитието не е достъпно за широката публика, защото всички сме свидетели в какво се превръщат анонимните интернет форуми.

А целта на първата виртуална дискусия за бъдещето и реформите в здравеопазването е да изведе основните проблеми, както ги виждат лекарите и съсловните организации, и всичко това да бъде съпоставено с намеренията на партиите в най-важния сектор.

Добрата новина е, че всички основни политически сили се включват в дискусията, защото разбраха възможността да получат за първи път истинска, широка и неподправена обратна връзка от тези, които в крайна сметка ще трябва да работят според решенията им.

Не мислете обаче, че лекарите, след като дебатират с партиите извън погледа на гражданите, са забравили какво ни вълнува самите нас – техните пациенти. Повечето въпроси и коментари са насочени именно към затрудненията да ни лекуват качествено, без забавяне и без да им се налага да искат доплащане за различни дейности и консумативи.

„Животът днес“ и CredoMedia ще ви държат в течение на всичко важно в дискусията,

за да разберем ще има ли позитивна промяна в достъпа и начина, по който ни лекуват. Търсете информация и на сайта www.jivotatdnes.bg.

В първите дни на виртуалното събитие се откроиха основните искания на лекари от цяла България и всички нива и специалности. Личните лекари искат повече средства, за да ни пращат на лабораторни и образни изследвания; отпадане на лимитите за направления за специалист; отделни средства за профилактични прегледи. Специалистите в доболничната помощ настояват да могат да извършват много повече дейности, без да се налага постъпването ни в болница. Така ние няма да лежим в клиниките излишно и ще се спестят от общите ни средства. Лекарите в болниците искат отпадане на клиничните пътеки, които ги ограничават във възможността да ни лекуват комплексно. Настояват да се намерят механизми за поемане от осигурителната система или от държавата на всичко, за което в момента се налага да доплащаме – контрасти, стави и други ортопедични консумативи, стентове, очни лещи, скъпи лекарства и какво ли не.

Очакваме отговорите от политиците. Те вече дискутират в CredoWeb със здравната гилдия.

 

Сподели във Facebook