Здраве

7 Декември 2016

2664

Петър Галев

Опитният пулмолог д-р София Ангелова, която от години помага на стотици хора да откажат цигарите и лекува пациенти с остри и хронични белодробни заболявания, представи в НДК новите си книги, плод на продължителни задълбочени проучвания и личен клиничен опит. Едната книга е предназначена за лекарите и разглежда научните факти, свързани с пораженията от тютюнопушенето върху дихателната система, както и новостите в диагностиката и лечението на тази зависимост. За широката аудитория със сигурност по-важен е другият ѝ труд, наречен „Наръчник за пушачи“. Книгата не е назидателна, д-р Ангелова по традиция никога не размахва пръст, но е категорична в извода си, че зарязването на цигарите е нещо огромно, което един пушач може да направи за себе си и за околните. На представянето на книгите в зала 8 на НДК се събраха много хора. Пациенти, на които известната лекарка е помогнала да се преборят с тютюна, нейни колеги, съмишленици от коалицията „Без дим“, журналисти, съпричастни към каузата за чиста околна среда. За пореден път обичаните Михаил Белчев и Кристина Димитрова подкрепиха усилията на д-р Ангелова чрез хитовите си изпълнения. Други млади таланти също се включиха в развлекателната част от вечерта. Имаше и награди за принос в борбата срещу тютюнопушенето. Радваме се, че в. „Животът днес“ беше сред наградените, и благодарим на д-р София Ангелова за отзивчивостта ѝ към медиите въпреки умората и претрупания ѝ график. „Наръчник за пушачи“ ще се разпространява заедно с в. „24 часа“.

Разбира се, използвахме представянето на новите книги, за да поговорим отново за пушенето и защо не трябва да допускаме тютюневия дим в дробовете си.

  • Д-р Ангелова, все още се разпространяват твърдения, че тютюневият дим все пак помага за някои аспекти от здравето…
  • Ако се върнем в ХVI в., да, така се е смятало, защото тогава тютюнът бързо набирал популярност като „лечебно растение“, почти панацея. Но ние все пак живеем в ХХI в. и е добре да вярваме само на научните доказателства. Но да не забравяме, че още преди повече от 250 години са се появили и първите източници за вредата от тютюнопушенето. През 1761 г. д-р Джон Хил провел първото клинично проучване за въздействието на тютюна и установил, че смъркането на тютюн предизвиква рак на носната кухина. След това много учени са се занимавали с проблема, но сред най-значителните проучвания мога да посоча дългогодишното наблюдение върху 40 000 британски лекари и крупномащабното проучване сред 187 783 американски мъже през периода 1951-1964 г., които показват, че половината от британските лекари са преустановили тютюнопушенето и това е довело до рязко снижаване на смъртността от рак на белия дроб в сравнение с тези, които са продължили да пушат. В края на 1960 г. са публикувани първите данни, които показват, че непушачите, които са изложени на тютюнев дим, имат висока вероятност да заболеят от рак на белия дроб. През 1976 г. Р. Дол и Р. Пето публикуват резултати от 20-годишно наблюдение върху 35 000 британски лекари пушачи. Резултатите показват, че тютюнопушенето убива всеки трети пушач (DollR & PetoR,1976 г.).
  • Много пушачи са изтъквали пред мен като плюс от цигарите, че няма да развият болестта на Паркинсон.
  • Известно е, че тази болест се характеризира с намаляване на концентрацията на допамин и загуба на допаминергични неврони. Защитният ефект на тютюнопушенето се обяснява с факта, че никотинът повишава нивата на допамин в мозъка, но в повечето изследвания се отбелязва, че пушенето снижава риска от заболяване от болестта на Паркинсон в относително младата възраст, но във възрастта над 65 г. не оказва защитно действие. Правени са и опити за лечение на болестта на Паркинсон с никотин в Германия, Канада и Австрия, сравнявани с контролна група с плацебо. Данните отчитат дори влошаване на състоянието на пациентите (СЗО, 2001 г.). Дори и да се приеме наличие на защитен ефект на тютюневия дим срещу болестта на Паркинсон, не трябва да забравяме, че болните от тази болест в България са около 24 000 (по данни на пациентската организация на паркинсониците), докато болните от ХОББ (болестта на пушачите) са над 400 000 (по данни на Дружеството по белодробни болести), или ако един пушач се спаси от болестта на Паркинсон, то 17 ще се разболеят от ХОББ, предизвикана от силно агресивното действие на тютюневия дим върху дихателните пътища!
  • Другият разпространяван мит е, че тютюнопушенето засилва паметта и подпомага мисловния процес.
  • Да, в първите минути след вдишване на тютюневия дим никотинът има възбуждащо действие, защото се свързва с никотиновите рецептори и води до отделяне на допамин, който прави пушачите „щастливи”, но за кратко време, защото след това количеството му намалява, което подкарва човека към нова цигара. И така се вплита в мрежите на зависимостта. Това обаче е изключително благоприятно за тютюневите компании, които в своите бляскави реклами твърдят, че „тютюнопушенето успокоява”, „помага да се забравят неприятностите”, „ободрява”, „концентрира” и „подобрява паметта”. Но научните проучвания доказват, че никотинът свива кръвоносните съдове и поддържа възпалителните изменения в тях с образуване на атеросклеротични плаки, което води до нарушено кръвообращение и намалява притока на кислород до мозъка и в крайна сметка до намаляването на интелектуалния потенциал. До такъв извод стигнали  през 2004 г. и учените от Лондонския институт по социометрия, които са изследвали 650 пушачи на възраст над 64 г.
  • Един от основните страхове е от напълняване след спиране на цигарите и в интерес на истината май се наблюдава такъв ефект.
  • Не оспорвам твърдението, че тютюнопушенето потиска апетита и засилва обмяната на веществата, тъй като е установено, че това се дължи на действието на никотина. Повишаването на теглото след спиране на цигарите може да се снижи обаче след нискокалорийна диета и физически упражнения. И най-важно е, отказвайки цигарите, пушачите да не ги заместват с постоянно похапване! Едно изследване показва, че при жени на средна възраст след преустановяване на тютюнопушенето теглото се повишава с 2,4 кг, но сред тези, които са използвали физически упражнения, увеличението на теглото е от 1,3 до 1,8 кг. Изборът отново е на пушачите!
  • Има ли нужда отново да се доказва, че пасивното пушене също е вредно?
  • Медицинската наука и тук е категорична. Данните от проучване на J. Repace и A. Lowrey, публикувани през 2004 г., доказват, че пасивният пушач, който се намира в помещение с активен пушач в продължение на един час, вдишва такава доза на някои газообразни вещества, съдържащи се в тютюневия дим, която е равносилна на изпушването на половин цигара. Авторите правят заключение, че пасивните пушачи вдишват 14 мг висококанцерогенни вещества, съдържащи се в тютюневия дим, които се задържат в белите им дробове 70 дни. G. Grimmer и съавтори посочват, че при пушене в стая с 36 кв. м площ се увеличават съдържанието на полициклични ароматни въглеводороди и концентрацията на СО. Авторите подчертават, че при престой в закрито помещение, където се пуши, в продължение на 8 часа се вдишват от пасивния пушач токсични вещества, които се равняват на повече от пет изпушени цигари. Метаанализ на 51 епидемиологични проучвания, обхващащи 7369 случая на заболели от рак на белия дроб непушачи, показва, че рискът е с 25% по-висок при жени и мъже, които никога не са пушили, но са живели с пушачи.
  • Какво всъщност казвате с Вашата нова книга на пушачите?
  • Че животът без тютюнев дим е прекрасен и те ще се убедят в това, след като успеят да захвърлят цигарите. Това е напълно възможно и постижимо. Доказаха го толкова много хора през годините. За мен една от най-ценните награди, които получавам, са писмата от хора, които ми пишат, че с моята професионална, морална и приятелска помощ съм им помогнала да започнат живота си отново, без всекидневната отрова! Надявам се книгата да мотивира нови и нови хора да го направят.

 

Сподели във Facebook