Здраве

20 Октомври 2017

Животът днес

Не е известно точно кой и при какви обстоятелства е започнал да пуши наргиле, но е ясно, че той не е направил услуга на човечеството. Индусите се борят за изобретателския приз, следвани от персите, които разпространяват традицията из Близкия Изток. Днес също така по необясними причини наргилетата се заселиха в кафенета, барове, заведения скъпарски и по-скромни. А отровният дим вече е част от „възмъжаването“ на цяло едно поколение. Като че ли цигарите, смъртоносния коктейл, поднесен от ауспусите или фаст фууд менюто не им стигнаха, та стотици младежи се вкопчиха в наргилетата, за да доразсипят и без това крехкото си здраве. И както се случва с повечето вкарани в оборот отрови, в началото се твърди, че са безвредни. Учените обаче са на коренно различно мнение.

Защо наргилетата са опасни

1. Тютюн

За наргилета се използва два вида тютюн. Обикновеният черен е популярен в страните на Изтока. Той се купува на килограм в сух вид, а преди пушене се накисва и изстисква. Ароматизираният тютюн, който е разпространен и у нас, е с добавени различни „вкусове“. Твърди се (а нямаме никакви основания да се съмняваме), че често в тютюна са добавени евтини треви и други неизвестни примеси. Така че без специална експертиза, никога няма да разберете какво пушите.

2. Въглероден окис

За разлика от този в цигарата, тютюнът в наргилето не гори, а тлее, като се отделя смес от дим, пара и въглероден окис. Затова и на пушещите наргиле им се завива свят. Докато те са в еуфория, сърцето и белите им дробове никак не са във възторг, защото натоварването им се увеличава многократно, особено ако помещението не се проветрява често.

3. Никотин

Много хора (особено тези, които не търсят информация, а оправдание за безразсъдството си) са убедени, че в тютюна за наргиле няма никотин. Ако това специално не е отбелязано на опаковката, трябва да са сигурни, че в тютюна има никотин, при това той често е в по-голямо количество, отколкото в цигарите. И в България, както и в много други страни, се предлагат различни законопроекти да се забрани или ограничи употребата на наргилетата. Но докато това се случи, те ще нанесат сериозен удар върху сърцето, кръвоносните съдове, зъбите и т.н. Точно както го направиха и продължават да го правят цигарите.

4. Смоли

При преминаването си през водата димът, естествено, се пречиства, но частично. Освен това смолите постепенно се натрупват в чашките и маркучите на наргилетата. Ако те не се мият често (а няма как да знаете дали това въобще се прави във вашето любимо заведение), смолите преминават в белите ви дробове.

5. Инфекциозни заболявания

Смята се, че мундщукът за еднократно ползване или редовната му подмяна в обществените заведения гарантира стерилност. Това не е така. Причинителите на инфекциите са издръжливи и обикновено причакват следващия си „клиент“, спотайвайки се от вътрешната страна на маркуча. Така пушещите наргиле може да се уредят даже и с туберкулоза. Да не забравят и огромният списък с други инфекциозни заболявания, които ги дебнат.

Правила за относителна безопасност

Ако не можете или не искате да се откажете от наргилето, поне се опитайте да намалите риска.

Не пушете в заведения, които лошо се проветряват.

И никога не смесвайте наргилето с:

  • Алкохол

Ако пушите наргиле и пиете спиртни напитки, върху сърцето ви се упражнява допълнително натоварване. Най-добрата съпътстваща напитка е зеленият чай – той съдържа антиоксиданти, които могат на намалят вредния ефект на наргилето.

  • Кафе

Наргилето повишава кръвното налягане, а кафето усилва този ефект. Затова на Изток след пушене на наргиле поднасят фурми, които понижават кръвното налягане.

  • Празен стомах

Пушенето на празен стомах уврежда лигавицата на стомаха и в перспектива може да се стигне до гастрит или язва. Хапнете нещо, преди да посегнете към наргилето.

Само факти

Изследователи анализирали 542 научни статии за вредата от наргилетата и стигнали до следния извод: след една „сесия“ с наргиле пушачът получава 125 пъти повече дим, 25 пъти повече смоли, 2,5 пъти повече никотин и 10 пъти повече въглероден окис в сравнение със само една изпушена цигара. С което учените в никакъв случай не предлагат алтернатива на наргилетата и не насърчават каквато и да било употреба на тютюневи изделия. Просто за цигарите толкова много е говорено и писано, че всеки може да умножи познанията си за отровните им съставки и да добие представа за новата мода, застрашаваща живота на стотици млади хора.

Сподели във Facebook