Здраве

9 Декември 2013

4900

Петър Галев

Нарушенията в съня не са безобидни

 


С доц. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология в Токуда Болница София, разговаря Петър Галев

- Доц. Стайков, все повече медицината навлиза в същността на съня. Защо се оказва толкова важно човек да има нормален сън?
- С нарушенията на съня медицината се занимава усилено през последните три-четири десетилетия. Вече се оформи и съвсем нова специалност, която е изключително интересна, защото една четвърт от човешкия живот преминава в сън. Според последната класификация от 2005 г. са изброени 85 вида нарушения. Част от тях са изключително чести, други се срещат доста рядко. Но повечето нарушения на съня, особено когато са хронични, не трябва да се приемат като нещо незначително, защото могат да имат сериозни последици за здравето и дори за живота. Нека да е ясно, че например обструктивната сънна апнея е изразен рисков фактор за исхемичен мозъчен инсулт и за миокарден инфаркт. А в съвременността това нарушение може много точно да се диагностицира и да се излекува при адекватен подход. Други сънни нарушения не застрашават живота, но силно влошават неговото качество. Тук бих посочил Синдрома на неспокойните крака и много често срещаната инсомния, както в медицината наричаме безсънието.

- Какво представлява Синдромът на неспокойните крака?
- От него страдат между 5 и 15% от популацията, включително и в България, но болестта е малко разпознаваема, а при нея имаме много лесна и бърза диагностика, както и съответно много ефективно лечение. Това е заболяване, което се проявява най-вече по време на покой. Започва едно, както се описва от пациентите, неприятно усещане в долните крайници -  мравучкане, тръпнене, дърпане, затопляне, изстудяване. Това принуждава човека постоянно да движи долните крайници, да ги масажира, дори да става, да скача и танцува, за да предотврати неприятните чувства. Пристъпът съвпада с циркадния ритъм, с денонощното намаляване на температурата и е обикновено през първата половина на нощта, като затихва през втората. Това води до много тежко безсъние.

- Как се диагностицират проблемите със съня?
- Чрез преглед и разговор с пациента и близките му, но и чрез модерно полисомнографско изследване. В Токуда болница от 2008 г. имаме разкрита лаборатория за нарушения на съня, която практически може да диагностицира всичките нарушения, работим изключително активно. Смятам, че това направление ще се развива все повече, тъй като добрият сън е едно от условията за здраве и пълноценен живот.

- При сънната апнея може ли самият човек да установи, че страда от нея?
- Тя се среща по-често при мъжете и обикновено жените са първите, които я установяват при партньора си. Те казват, че мъжът им хърка и спира да диша. А в по-тежките фази вече самият пациент би могъл да установи това при събуждането от чувството на задух, което се повтаря многократно през нощта. А през деня тези пациенти са уморени, дори могат да заспят на волана, което често е с фатални последици.

- Има ли вече дефинитивно излекуване?
- Има дефинитивно лечение чрез специален метод, който се прилага успешно в България. В рамките на няколко нощи човек възвръща нормалния си сън и се премахва мозъчната хипоксия.

- Много хора се опасяват, че когато им се предпише терапия поради нарушение на съня, те ще привикнат и после няма да могат да се откачат от лекарствата.
- Не всичко в тази област се лекува с медикаменти. Например те са противопоказани при обструктивна сънна апнея, защото могат да я задълбочат.  Но, когато се предписват лекарства, е важно това да става след подробно изследване, за да се даде точният медикамент. Тогава няма опасност.

- Някои хора казват, че спят по 3–4 часа и това им е достатъчно...
- Има, разбира се, вариации в нормите, но, общо взето, е необходим 7–8 часа сън в средната възраст. Бебетата спят по 16 часа, а най-възрастните - около 5 часа. Лично съм наблюдавал моя професор по неврология в Швейцария, при когото си подготвях дисертацията. Той спеше само по 3-4 часа и въпреки това беше перфектен във всяко едно отношение. Но по-скоро това са изключения.

За записване за прегледи и консултации: 02 403 49 11; sleepneurology@hotmail.com; 0884 993248



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 80