Много хора смятат, че артритът е част от стареенето и всеки човек в даден момент от живота си ще се сблъска с него. Според специалистите обаче съвсем не всеки е застрашен от болки в ставите. Важно е да се знае, че възрастта не е главната причина за появата им. Проблемите могат да възникнат и вследствие на някои вредни навици. Кои са те?

Пушене

При попадане на тютюневия дим в организма в тъканите започват да се образуват свободни радикали. Те вредят не само на белите дробове, а и на костите, като ги разрушават на клетъчно ниво. Освен това пушенето увеличава производството на хормона на стреса кортизол и намалява изработването на хормона калцитонин. Кортизолът понижава плътността на костната тъкан, а калцитонинът я увеличава. Цигарите забавят и процеса на зарастване на костите при счупвания, защото увреждат кръвоносните съдове, като по този начин ограничават способността на организма да транспортира кислород и хранителни вещества до мястото на травмата.

Обездвижване

Хората, които водят застоял начин на живот, са подложени на висок риск от бърза загуба на костна маса. При съкращаването на мускулите костите укрепват, затова физическите упражнения са много важни за тяхното добро състояние.

Злоупотреба с алкохол

Спиртните напитки също предизвикват активно изработване на кортизол, което води до загуба на костна маса. Алкохолът понижава и нивото на важни за костите хормони като тестостерон и естроген.

Прекаляване със солта

При увеличена употреба на натрий от организма заедно с урината се извежда и повече калций. Възрастните жени например може да губят 1% от плътността на костите си всяка година, ако ежедневно употребяват само 1 грам сол над нормата.

Престой в закрити помещения

За да бъдат костите здрави, те се нуждаят от витамин D, който се образува в организма под въздействие на слънчевата светлина. И ако хората прекарват голяма част от времето си в дома или в офиса и не се разхождат навън, ще се сблъскат с дефицит на този много важен витамин.

Сподели във Facebook