Здраве

24 Септември 2019

1124

Животът днес

Според експертите съществуват четири лесни начина да се избегне инсултът. Специалистите напомнят, че той в много от случаите води до смърт, затова профилактиката е изключително важна.

1. Отделяйте за физическа активност най-малко 20 минути на ден

Ориентирайте се към прости упражнения и задължително ходете пеша.

2. Не изпадайте в ярост

Според учени от Харвардския университет сърдечният пристъп или инсултът често са предшествани от изблици на гняв. Установено е, че два часа след такава негативна емоция рискът от инсулт се повишава три пъти.

3. Спете не по-малко от седем часа в денонощието

Дефицитът на сън прави хората раздразнителни, нивото на стрес се повишава, както и умората. От Световната здравна организация констатираха, че недостигът на сън е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания (който по важност не отстъпва на пушенето) и повишава опасността от инфаркт 2 пъти, а от инсулт – 4 пъти.

4. Употребявайте редовно зехтин и продукти, богати на калий

Изследване, проведено в САЩ, доказа, че ниското ниво на калий в организма повишава риска от инсулт. При недостиг на този елемент солта, с която съвременния човек редовно прекалява, увеличава количеството на натрия в кръвта. Това нарушава способността на бъбреците ефективно да извеждат течностите от организма, което води до високо кръвно налягане.

Сподели във Facebook