Честото посещение на заведенията може да има опасни последици за здравето. До този извод стигнаха американски учени. Те провели изследване с участието на 10253 души, които споделили с какво и къде са се хранили през последните 24 часа. Над 60% от тях казали, че са яли извън домовете си. След това учените проверили концентрацията на фталати в урината на доброволците. Оказало се, че при тези от тях, които са се хранели в заведения, нивото на фталати е с 35% по-високо в сравнение с хората, които не обичат да посещават ресторанти.

Фталатите са химически съединения, които се използват масово в производството на опаковки и при обработката на хранителни продукти. Те могат да станат причина за нарушения във фертилността, за усложнения при бременност, както и за други здравословни проблеми.

Американските учени доказаха, че рискът е най-висок при подрастващите. Нивото на фталати в урината им е с 55% по-високо от показателите на другите участници в експеримента. Ястията, приготвени в домашни условия, не съдържали опасното съединение.

Сподели във Facebook