Здраве

26 Януари 2010

1544

Животът днес

Най-нежеланите спътници

Диария

Над 50 % от хората на път биват поразени от диария,  като степента, в която един човек ще бъде засегнат от нея, зависи от избраната туристическа дестинация. Малко известен факт е, че ако не бъдат взети съответните мерки за предотвратяването или лекуването на диарията, тя може да доведе до фатален край. Като особено рискови в това отношение се определят пътуванията до Латинска Америка, Африка, Азия и Централна Азия. Най-безопасно пък е в Канада, Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Северна Европа. Ако не искате този неприятен дискомфорт да съсипе пътуването ви, можете да предприемете следните стъпки.

Като за начало – винаги мийте ръцете си преди хранене и на излизане от тоалетната. Избягвайте честото докосване на лицето или гризенето на ноктите. Не купувайте нищо от откритите сергии по пазарите, дори плодове, зеленчуци и ядки. Забравете консумацията на алкохол, тъй като той води до дехидратация на организма.

Заместете градусовите напитки със следния изпитан коктейл – четвърт лъжичка сол и три чаени лъжички захар в 0,56 литра стерилизирана вода. Няколко глътки от тази течност през два часа ще ви отърват от неприятната диария. Ограничете и консумацията на  определени видове тропически риби, защото, дори добре сготвени, те пак могат да бъдат източник на отровни биотоксини. 

 

Полови болести

Практиката е показала, че когато са извън родната си страна, туристите често се държат различно. Проблемът е, че свободата, която дават непознатите места и хора, може да се окаже предпоставка за глупави действия от типа на необезопасения секс. Единственият начин да се предпазите от  широкоразпространените из по-екзотични дестинации полови болести е прост – избягвайте рисковите сексуални контакти.

Експерти препоръчват да се запасите с презервативи от вкъщи,  тъй като тези, които се продават в чуждата страна, може да не отговарят на международните здравни изисквания. 
 


Часовата разлика

Биологичният часовник на човека често излиза от строя  по време на дълги пътувания, особено когато за много кратко се прекосяват няколко часови пояса. Ако не искате първите дни от вашата ваканция да бъдат помрачени от дискомфортните последици на часовата разлика, ще трябва да започнете с предварителна подготовка още преди самото заминаване.

Пътувате ли на  изток – няколко вечери поред си лягайте по-рано, пътувате ли на запад – по-късно. Наспете се добре преди пътуването. Според учени от Харвардския университет гладуването преди дълъг полет може да помогне за по-бързо преодоляване на часовата разлика.

За всеки случай сложете в ръчния си багаж и хапчета, съдържащи мелатонин – хормона, регулиращ съня. Те се използват и за лечение на т.нар jеt-lag промени, настъпващи в организма при презокеанските полети.
Препоръчва се и приемът на незаменими аминокиселини, които се съдържат например в препарата Ambinor.

 

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Амбинор Брой 76