Специалисти съставиха рейтинг на четирите най-здравословни листни зеленчуци, които пролетта щедро предлага.

На първо място е копърът, който е много богат на витамини от групата В, както и на С, А, Е и Р. В копъра се съдържат големи количества желязо, калций, магнезий и фосфор. Освен това той има дезинфектиращо действие, увеличава процесите на диуреза и лактация в организма. Разширява кръвоносните съдове на сърцето и на мозъка, препоръчва се при различни проблеми със стомашно-чревния тракт.

На второ място в рейтинга е магданозът, който съдържа над три пъти повече витамин С в сравнение с цитрусовите плодове. Той е богат още на витамините А, Р, Ф, на фосфор, калций, магнезий. Растението се използва и в козметичната индустрия, защото помага да се отстранят торбичките под очите и да се премахнат тъмните петна по кожата.

Трета се класира целината, която е много богата на витамините А, В, К и Е. Тя съдържа и протеин. Целината е полезна за стомашно-чревния тракт. Може да помогне да се преодолее стресът, да се подобри паметта, да се повишат вниманието и концентрацията.

Четвърта е руколата. Тя прави по-ефективна дейността на храносмилателната система, повишава имунитета, намалява съдържанието на захар в кръвта. Руколата съдържа и фибри, които помагат да се утоли гладът за продължително време.

Сподели във Facebook