Не на цигарите!


Стартира традиционният, вече 15-и поред Конкурс за детска рисунка „Не на цигарите!”, организиран от Италианската асоциация за борба с рака, Министерството на здравеопазването и Националния център за опазване на общественото здраве.
Инициативата е своеобразна промоция на любимото детско занимание  – рисуването – като превантивен подход срещу цигарите. Натрупаният досега опит в историята на конкурса (получени са над 100 хил. рисунки) показва безспорно силното емоционално въздействие на детското послание към родителите и учителите – цигарите вредят на всички! Както посочи психиатърът д-р Георги Котаров,  нито принудата, нито страхът могат да въздействат и върху децата така, както стимулирането да се изразят чрез творчество.
По повод старта на поредния конкурс експертът от дирекция „Обществено здраве” на МЗ Вилия Великова акцентира върху пораженията, които пасивното пушене носи за децата и подрастващите. Не е за подценяване и поведенческият пример в семейството - 68% от анкетираните 5-годишни деца са виждали родителите си да пушат, а 40% си играят на „пушачи”. Вилия  Великова съобщи, че 20% от българските деца пушат, което е повече от тревожно, като се има предвид, че белият дроб се формира при девойките до 18-годишна възраст, а при младежите – до 24.
Доц. Антоанета Манолова изнесе данни от изследвания, според които само 1/3 от децата у нас живеят в среда без тютюнев дим, над 70% от учениците са пасивни пушачи у дома и на обществени места. Доказано е, че децата, изложени на пасивно пушене, по-често страдат от кашлица и болести на средното ухо. Нека напомним – от 8400 различни вещества в тютюневия дим 69 са доказано канцерогенни.
Безотговорно постъпват жените, които пушат през бременността, защото подлагат бъдещото дете на много рискове – ниско тегло, недоносеност, увреждания.  Но експертите посочват - около 40% от пушачките не спират цигарите по време на бременността, а 80% се връщат към вредния навик.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 157