Здраве

28 Октомври 2013

2161

Петър Галев.

Не очакваме екзотични заболявания от бежанците

През октомври специалистите по инфекциозни болести се събраха във Варна на своята Осма национална научна конференция. Основният акцент в дискусиите беше свързан с влиянието на глобализацията и миграцията на големи групи от хора върху разпространението на инфекциите. Повече информация потърсихме от проф. Майда Тихолова, национален консултант и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет – София. С нея разговаря Петър Галев.

- Проф. Тихолова, защо глобализацията стана център на дискусия сред инфекционистите?
- Глобализацията има много аспекти, но редица от тях са свързани с възможността причинителите на различни заболявания да се предават по-бързо и по-лесно между хората. Усиленият и улеснен самолетен трафик между континентите например позволява на грипните вируси за часове да прескочат океана и да се разпространят на другия край на света. Движението на големи човешки маси в нетипична за тях среда ги прави податливи на заболявания, за които не са изработили имунитет. А за България в момента темата е особено актуална във връзка с бежанската вълна, която наблюдаваме. Влизащите у нас чужденци са от различни страни, техният организъм не е свикнал с нашия микроклимат и с пейзажа на нашата микрофлора. Ние като лекари трябва да сме готови да оказваме на бежанците адекватна медицинска помощ.

- Какви са чисто медицинските аспекти на бежанския поток у нас?
- Противно на разпространяваните слухове, не очакваме някакви екзотични вируси и бактерии. Опасността е от по-широко разпространение на заболявания, които са си характерни за нашата страна, но се срещат основно в общностите, живеещи при лоши хигиенно-битови условия. Бежанците няма да донесат масово някакви непознати болести, но ако се допусне сред тях да се развият чревни инфекции например, от това могат да бъдат засегнати съседните български общности. Става въпрос основно за хепатит А и диарийни заболявания. Тук е ролята на държавата, която трябва да изработи механизъм и алгоритъм, по който бежанците да получават своевременна диагностика и лечение на инфекциозните и другите заболявания.

- Вече налагало ли се е на вас и на вашите колеги да лекувате хора от бежанския контингент?
- Разбира се, всекидневно лекуваме възрастни и деца, предимно от диарийни заболявания и това е очаквано за нас, като се има предвид при какви условия и при каква гъстота са настанени тези хора. Медицината има много сериозен и дълъг опит с овладяването на заболявания при масови преселения на хора през вековете. Най-вероятно в такива условия се е обособила и нашата специалност. Ние сме оптимисти, че процесите ще бъдат овладени. Сега е важно децата на тези чужденци да бъдат обхванати от ваксинациите, предвидени в българския национален имунизационен календар.

- През последните години се заговори и за ролята на климатичните промени, които могат да донесат например маларията у нас...
- Към момента няма такава опасност. Малария се наблюдава в единични случаи, основно при хора, които са пътували в ендемични райони по света. Основната ни задача е да овладеем добре типичните за нашата страна инфекциозни болести. Наскоро правихме анализ кои са заболяванията, които причиняват най-често хоспитализации, изследвания и необходимост от лечение при децата. Оказа се, че това са ротавирусните гастроентерити. А тези заболявания са в голяма степен ваксинопредотвратими. Затова приехме препоръка от името на Научното дружество по инфекциозни болести държавата да осигури безплатна ваксина за всички деца, чиито родители пожелаят това. Засилено внимание трябва да се обърне и на вирусните хепатити тип А. Те са също много разпространени, това е така наречената болест на мръсните ръце, но всеки може да се предпази чрез ваксина.

- Как коментирате опасенията, че човек може да си претовари имунната система чрез ваксинации?
- Сега е модерно всеки да се изказва по въпроси, с които бегло се е запознал от всякакви масови източници. Интернет даде наистина много възможности за информация, но той не дава медицинско образование... Имунологията е доста сложна материя, нека да я коментират специалистите. Всеки ден човешкият организъм се среща с милиони антигени от околната среда, а от това нищо лошо не се случва с имунитета. Ваксините са също такива антигени, а поставянето им според препоръките гарантира предпазването от смъртоносни и инвалидизиращи заболявания. Нека хората не се опасяват от съвременните ваксини. Те са доказали своята ефективност и безопасност.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 74