Вече е известно, че коронавирусът се предава по-въздушно-капков път. Когато заразен човек киха или кашля, във въздуха попадат частици с вируса, които се задържат известно време върху различните повърхности. А много е лесно оттам да ги пренесем върху ръцете си. Заразяването става, когато пипаме лицето си – очите, носа или устата.

От този навик обаче е трудно хората да се откажат, пише New York Times. Изследване, проведено през 2015 г., установило, че хората пипат лицето си средно 23 пъти на час. Около половината от тези докосвания засягат лигавица.

Според учените проблемът идва от факта, че хората в повечето случаи докосват лицето си несъзнателно. Затова препоръката е винаги да носим в себе си хартиени кърпички и да ги използваме, когато искаме да докоснем лицето си. Необходимо е обаче да се наблюдаваме и да следим кога искаме да го направим. Трябва да се справим с навика да подпираме главата си, да трием очите си и т.н. Маските не са особено ефективни срещу самия вирус, но могат да помогнат като физическа бариера, налагаща по-малко да докосваме лицето си.

Според специалистите, ако ръцете ни непрекъснато са заети, по-рядко ще пипаме лицето си. Може да държим топка срещу стрес или нещо друго.

Ако мием ръцете си със сапун със силен аромат или използваме лосион, това също е добра стратегия, смятат експертите. Когато посегнете с ръка към лицето си, ароматът може да ви помогне да осъзнаете, че не бива да го правите.

Сподели във Facebook