Не подценявайте гъбичките

Знаете ли, че съществуват над 120 000 вида гъбички? Поне толкова са открили учените досега, а над 100 вида могат да причинят различни заболявания при човека.

Има ги във въздуха, в храната, в червата, по кожата и косите ни... Но пък нашият организъм и гъбичките съжителстват в пълна симбиоза, докато фактор или агент не нарушат това равновесие и размножаването на гъбичките стане неконтролируемо!

А всъщност не е чак толкова трудно да се предпазим – трябва само малка доза внимание и голяма доза хигиена, за да държим гъбичките надалече.

Няма съмнение, че гъбичките са често срещан проблем, който значително се обостря при отслабване на имунната система или пък при нараняване. Например прекалено тесните обувки притискат ноктите на краката, което от своя страна води до образуването на ранички, в които гъбичките се намират в своята идеална среда.

Или пък след къпане кожата между пръстите на краката не се подсушава добре, което създава условия за размножаване на гъбичките. Обикновено не обръщаме никакво внимание на напукването на кожата между пръстите на краката и появилия се сърбеж, а едва когато тя се зачерви и започне да се лющи, търсим медицинска помощ.

Оказва се, че най-уязвимите части от тялото са стъпалата и ноктите на краката, а засегнатите места по тях създават благоприятни условия за развитието на гъбички и улесняват достъпа на други болестотворни причинители, като например бактерии.

От друга страна, честото изпотяване на краката или обратният случай - прекалено сухата кожа, също могат да се окажат предпоставка за тяхното развитие.

Кои са най-характерните симптоми за гъбички по краката?

• Кожата между пръстите на краката или по самите ходила започва да се отлюспва, след което се зачервява, появява се характерен сърбеж, а много често и мехурчета.

• Когато са засегнати ноктите, те се удебеляват, появяват се жълти или кафяви петна. Ноктите губят своя блясък и стават лесно чупливи.

При наличие на проблема „гъбички по краката” българският потребител има избор между  множество продукти с различни активни съставки. Създадени са и препарати с комбинирано противогъбично и антибактериално действие.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 129