Не тормозете стомаха с късна вечеря

С д-р Яна Колева, гастроентеролог в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”, В. Търново, разговаря  Галина Спасова

- Д-р Колева, като специалисти винаги препоръчвате режим на хранене, избягващ хаотичността. Какво означава това?

- Хаотичното хранене на първо място означава неритмично приемане на храна в рамките на денонощието, преяждане при основното хранене, липса на три хранения с междинни закуски. А съвременният човек най-често се храни еднократно или двукратно и преяжда. Това води до сериозни храносмилателни смущения, отначало функционални, а по-късно те преминават и в болестни състояния, които се дължат именно на липса на режим на хранене, както и на количеството и качеството на храната. Препоръчваме задължително минимум три основни хранения с две междинни закуски. Вечерята не трябва да е по-късно от 19 часа, а като междинни закуски - към 10 и към 16 часа - най-подходящо е да се яде плод. Така се избягват прегладняването и хипогликемията, което пък води до неконтролирано хранене.

- Често ли във вашата практика се срещате именно с хаотично хранене?

- Да, особено в активната възраст между 20 и 60 години много често наблюдаваме прескачане на основни хранения. Това са или закуската, или обядът, като основно хранене се изнася вечерята, и то с прехранване.

- Имаше старо правило да ставаме леко гладни от масата.

- То е в сила, защото, освен че се храним неритмично, поглъщаме храната много бързо. А бързото хранене нарушава усещането за ситост – стомахът няма време да развие обем, да подаде сигнал към централната нервна система, че храненето трябва да спре.

- Индивидуалната нагласа или навиците имат водеща роля?

- По принцип режимът и начинът на хранене се определят в детството. Много е важно дали едно дете ще е научено да се храни по всяко време на деня, или ще свикне към часови режим. Освен това то трябва да се научи, че храненето става на масата, в спокойна обстановка, а не в движение. Голяма роля тук имат детските заведения и училището.

- Много често може да се види деца в колички да ядат вафли, солети, като залъгалки едва ли не...

- Категорично съм против това. Постоянното похапване води до невъзможност да бъде нахранено детето, когато трябва. Това се отнася и за по-големите – пръчици, брускети, близалки в никакъв случай не са добра храна за децата. Вместо тесто, консерванти и захар много по-добре е детето да изяде суров плод. Освен това постоянното вкарване на нова храна в стомаха не му позволява да завърши цикъла на храносмилане. Видът и вкусът на храната отключват безусловните рефлекси и се отделят храносмилателни ензими. Ако се храним с различни храни, съдържащи субпродукти под формата на хидролизни белтъци – това нарушава нормалното храносмилане.

- Какви са тези храни?

- Използваните предимно от младите хора във фитнес залите – протеинови продукти на суроватъчния белтък, на соята. Така не се включва нормалното храносмилане и тези продукти постъпват директно в червата, защото са вече обработени. Липсва и ситостта, която се получава след консумация на нормална храна, и това е условие за храносмилателни смущения.

- Какво ще кажете за сутрешното кафе на гладно?

- Ще кажа, че циркадният ритъм на хормоните и цикълът на глюкозата трябва да се отчитат. Много по-добре е малка закуска, може и само плод, мляко с малко овесени ядки. Така се осигурява достатъчно ниво на кръвната захар. Голяма част от хората, които не закусват, не обядват, а само вечерят, имат проблеми с теглото. Получава се като зимния сън на мечките - организмът се стреми през нощта да си осигури енергия за деня, когато няма да получи храна.

- Какви са първите признаци на затормозено храносмилане?

- Обикновено се чувстват неприятни подувания след храна. Много често има нарушена дефекация. И когато става дума за млади хора, за такива, които нямат сериозни болестни увреждания, много голяма помощ ни предоставят препарати като „Комфортекс”. Той е на растителна основа и има отличен ефект при храносмилателни смущения и симптоматиката, свързана с газообразуване.

- Къде е мястото на течностите в режима на хранене?

- Те трябва да се приемат през целия ден. Но ако пием течности, особено газирани напитки, по време на хранене, това раздува корема и пречи на храносмилането. Затруднява се функцията на стомаха като орган, в който се извършва слепването на храната, образуването на равномерна кашица. Ако има много течност, се пречи на този процес и в тънките черва постъпва недобре обработена храна.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 11