Здраве

10 Април 2018

credoweb bg

Доц. Даниела Попова е началник на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”.

Наднорменото и поднорменото тегло могат да предизвикат редица сериозни патологични промени в организма, пише специалистът в профила си в социалнатаплатформа за здраве CredoWeb. Затова е важно да знаем кога говорим за отклонение в нормите. Най-лесният начин да се прецени дали теглото на човека е над или под нормата е изчисляването на индекса на телесна маса. Формулата е сравнително проста и в нея участват теглото в килограми и ръстът в метри. Цифрата на теглото се дели на ръста, повдигнат на квадрат. Нормата е от 19 до 25. Когато индексът на телесна маса е под 19, говорим за поднормено тегло, а ако е повече от 25 – за наднормено. Ако цифрата е над 30, тогава става въпрос за затлъстяване.

Формулата за изчисляване на индекса на телесна маса

е много популярна и има готови калкулатори в Интернет. Може да бъдат използвани и специални апарати – т.нар. боди анализатори. При тях телесният състав се калкулира по доста по-съвършен начин. Те изчисляват точно колко мазнини се съдържат в тялото, колко мускулна маса, колко кости, колко водно съдържание. Прочетете всичко по темата:

Кликнете върху снимката, за да прочетете съветите на доц. Попова за правилно и здравословно отслабване, за оптималната диета, за наднорменото и поднорменото тегло - в CredoWeb

 

Сподели във Facebook