Отдавна е доказана директната връзка между употребата на плодове и доброто здравословно състояние. Затова специалистите съветват да не забравяме за тях и през зимата, още повече, че магазините вече предлагат доста голямо разнообразие.

Кои сезонни плодове трябва да присъстват редовно на трапезата ни:

Цитруси

Портокалите и мандарините са главен източник на витамин С през зимата. Затова те са добра профилактика срещу вирусите и простудите, а и помагат за по-бързото възстановяване след прекарано заболяване. Освен другите си здравословни ефекти лимонът пречиства черния дроб, а грейпфрутът помага срещу главоболие. Самият аромат на цитрусовите плодове отпуска и подобрява настроението.

Нар

Той е изключително полезен за укрепване на имунната система. Нарът пречиства кръвта и ускорява възстановяването след заболяване. Помага и срещу мигрена. Този плод се препоръчва на вегетарианци или на хора, които по здравословни причини не бива да употребяват месо. Доказано е, че нарът е полезен при проблеми със стомашно-чревния тракт, подобрява дейността на сърдечносъдовата система и дори се бори с рака.

Райска ябълка

Този плод, типичен за зимата, е идеален източник на енергия, защото съдържа фруктоза и глюкоза. Райската ябълка е нискокалорична, но бързо засища, затова се препоръчва на хората, които искат да отслабнат. Оказва и положително влияние на стомашно-чревния тракт, половите жлези и черния дроб. Полезен е и за нервната система. Препоръчва се на хора, които често са в стресова ситуация.

Ябълки

Въпреки че ги има целогодишно, зимата е най-подходящото време за употребата им, защото сезонните плодове са сравнително малко. Само една ябълка на ден е достатъчна, за да се предотврати авитаминозата. Този плод подобрява метаболизма и помага да се избегне наднорменото тегло. Печените ябълки са полезни за хората, които страдат от стомашно-чревни заболявания. При простуда или грип ябълките помагат за по-бързото оздравяване, подобряват настроението и зареждат с енергия.

Сподели във Facebook