Всички знаят, че зеленчуците са безценни за здравето. Но не на всички е известно как да ги приготвя, за да не разруши полезните вещества в тях, съобщава The Daily Mail.

Например някои зеленчуци при варене губят витамините С, В и фолиевата киселина, които се съдържат в тях. При други е препоръчително да се ядат предимно сурови.

Доматите, гъбите и аспержите се нуждаят от термична обработка. Високите градуси позволяват да се разрушат плътните стени на клетките и да се освободи антиоксидантът ликопен, който се бори успешно с рака. Това съединение понижава и риска от сърдечни пристъпи. А термичната обработка на гъбите повишава концентрацията на съдържащите се в тях полизахариди, потискащи рака. По същия начин и при обработката на аспержите се отделят антиоксиданти.

В броколито и почти всички видове зеле също има вещества - глюкозинолати, борещи раковите заболявания, като активират имунитета. Термичната обработка обаче ги разрушава. Затова се допуска само леке готвене или употребата им в суров вид.

Лукът, според специалистите, трябва да се яде само суров. Когато е нарязан, в него има висока концентрация на противоракови съединения – органосулфиди, от които започваме да плачем. Високите температури обаче ги разрушават.

Чушките, спанакът и редица други зеленчуци са богати на витамин С, а обработката понижава нивото му. Но когато ги приготвяме на пара или в тенджера под налягане, това позволява да съхраним не само витамините в тях, но и антиоксидантите и каротеноидите, които понижават риска от очни заболявания и рак.

Сподели във Facebook