Здраве

27 Април 2015

1963

Животът днес

Никога не е късно да се вземат мерки срещу инфаркт

Пет прости, общоизвестни и базови правила на здравословния начин на живот – балансирано хранене, отказ от тютюнопушене, умерена употреба на алкохол, редовни физически упражнения и поддържане на нормално тегло – могат да сведат до нула риска от инфаркт на миокарда и други сърдечносъдови нарушения. Според специалистите никога не е късно да се започне нов живот. Съвременните научни изследвания показват, че най-ефективният начин за борба със сърдечните заболявания е профилактиката.

В поредния доклад на Европейската кардиологична общност бяха изнесени последни данни, които показват влиянието на начина на живот, който води преобладаващата част от населението в различните страни, върху статистиката на сърдечносъдовите заболявания. Отчетени са разпространението на вредните навици, средното ниво на употреба на алкохол, начинът на хранене. В доклада е отбелязано, че през последното десетилетие в Европа има тенденция към намаляване на сърдечносъдовите заболявания, но същевременно се констатира невероятен дисбаланс в различните региони на континента. 

Така например в Русия смъртността от исхемична болест на сърцето и инсулт сред населението – от двата пола и всички възрасти – е 6 пъти по-висока, отколкото във Франция. Като цяло се оказва, че в някои страни от бившия Съветски съюз, като Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Украйна, смъртността от исхемична болест на сърцето сред мъжете от 55 до 59 години е по-висока, отколкото сред французите на възраст между 75 и 80 години.

В някои европейски държави като Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Сан Марино за първи път сърдечносъдовите заболявания заеха второ място след раковите заболявания сред причините за смърт при мъжете, а в Дания и при жените.

Авторите на доклада не свързват тези данни с лоша генетика или по-ниско качество на медицинското обслужване, а главно с така наречените негативни фактори на околната среда, към които освен замърсяването на въздуха и водата се отнася традиционният начин на живот на населението – тютюнопушенето, алкохолът и нездравословното хранене. За разлика от жителите на западните страни идеята за здравословен начин на живот не среща отклик сред основната маса от населението на страните от бившия Съветски съюз например.

Това е жалко, защото мащабно изследване на шведски учени, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, показа, че следването на 5-те прости правила, които споменахме по-горе, действително спасява мъжете от инфаркт. В продължение на 11 години специалистите проследили начина на живот и здравето на почти 21 хиляди напълно здрави жители на Швеция на възраст между 45 и 79 години. Участниците в изследването попълвали редовно анкети, отговаряйки на въпроси за начина си на хранене, употребата на алкохол, тютюнопушенето, физическата активност и обиколката на талията си. 

Резултатите потвърдиха, че най-малък риск от инфаркт на миокарда има за мъжете, ако обиколката на талията им не превишава 95 сантиметра, не пушат, поне 40 минути на ден ходят пеша или карат колело, спортуват поне 1 час седмично, употребяват умерено алкохол и консумират редовно плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, риба и нискомаслени млечни произведения. Съблюдаването на всичките тези условия може да предотврати 4 от 5 случая на инфаркт, да понижи с 86% риска от подобно развитие в сравнение с пълния отказ от здравословен начин на живот. Дори само балансираното меню в съчетание с умереност в употребата на алкохол намалява риска от сърдечен пристъп с 35% в сравнение с хората, които не се ограничават в нищо и се хранят с нездравословни храни, най-вече фаст фууд.

„Удивителен е не самият факт, че здравословният начин на живот влияе положително на сърдечната функция, а колко значително се оказа това влияние“, посочи ръководителят на изследването Агнета Акесон от Каролинския институт в Стокхолм. „Важно е да се отбележи - добави тя, - че всичко е в ръцете на самия човек и колкото по-рано се пристъпи към позитивни промени в начина на живот, толкова по-добре.“ 

Междувременно резултатите от изследването на учени от Чикаго показаха, че никога не е късно за такива промени. Дори на 30-40-годишна възраст промените могат да спрат и започналите негативни изменения в сърдечносъдовата система. Изводът на учените е направен след анализ на 20-годишно наблюдение на данните за начина на живот на 5 хиляди пациенти на възраст от 18 до 30 години и 2 важни фактора за развитието на сърдечносъдови заболявания – нивото на калциноза на коронарните съдове и дебелината на интима-медиа слоя. 

В началото по-малко от 10% от участниците в изследването съблюдавали 5-те правила на здравословния начин на живот, а след 20 години вече около 25% съобщили, че се придържали към поне едно от тях. Установено било, че всяка промяна към по-правилно поведение дори в зряла възраст е свързана статистически с подобряване на състоянието на сърдечносъдовата система. „Тези резултати развенчават два основни мита - подчертава ръководителят на научния екип Бони Спринг. - Първият е, че поведението на пациента не може да се промени. Открихме, че една четвърт от възрастните хора започнаха по собствено желание да водят по-здравословен начин на живот. Вторият мит е, че след като здравето вече е увредено, всякакви промени в зряла възраст са закъснели и безполезни. Това също се оказа невярно.“

Днес учените са категорични, че никога не е късно да промениш живота си към по-добро. (ЖД)

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143