Здраве

3 Март 2024

623

credoweb bg

Никотин-заместителната теапия (НЗТ) е един от най-популярните съвременни медицински методи за отказване на цигарите. Тя помага на милиони хора по цял свят да се преборят със зависимостта от никотина и да се върнат към по-здравословен и пълноценен живот.

Но защо е толкова трудно човек да спре да пуши?

Отговорът се крие в никотина - съставката, която прави цигарите така привлекателни и пристрастяващи.

Никотинът е естествено вещество, което се среща в тютюна. Той действа като стимулант върху нервната система, като предизвиква отделянето на хормона допамин и създава усещане за удоволствие. С времето обаче тялото започва да се нуждае от все по-големи количества никотин, за да постигне същото усещане и това води до развитие на зависимост. Когато човек спре да пуши, тялото му реагира с т.нар. симптоми на отнемане - раздразнителност, главоболие, тревожност.

Тук идва ролята на никотин-заместителната терапия. Тя доставя на тялото контролирани количества никотин, които му помагат да овладее тази неприятна симптоматика и да си възвърне усещането за удоволствие. Същевременно НЗТ елиминира останалите над 7000 токсични химикали, които пушачите поемат, вдишвайки цигарения дим. Така, управлявайки симптомите на отнемане, човек постепенно намалява дозата приеман никотин, докато напълно се освободи от тази зависимост.

Как работи никотин-заместителната терапия?

В първия етап трябва да се намалят цигарите или при готовност на пушача да се спрат напълно. През този етап се включва подходяща НЗТ, с помощта на която успешно се преодолява никотиновия глад и симптомите на отнемане.

Когато пушачът е решил да отказва цигарите постепенно, НЗТ се използва между периодите на пушене, за да се удължат интервалите без тютюнопушене и да се намали броят на цигарите, доколкото е възможно.

Ако идеята на пушача е да спре от раз, тогава НЗТ замества напълно цигарите, като потиска успешно желанието за пушене и в същия момент се избягва канцерогенният ефект на отровните вещества в цигарения дим, които причиняват различни видове рак.

Посетете безплатния онлайн кабинет за отказване на цигарите! Попитайте специалиста д-р София Ангелова

Във втория етап започва постепенното контролирано намаляване на самата никотин-заместителна терапия. Целта е организмът плавно и без сътресения да привикне към все по-малките дози никотин и накрая окончателно да се откаже от него. С времето физическите навици, свързани с държане на цигарата, дръпване от цигарата и тръскане на пепелта, напълно отпадат и биват забравени.

Според научни изследвания използването на НЗТ увеличава шансовете за отказване на цигарите с 50% - 60% (1). А комбинираната терапия от два никотин-заместителни продукта повишава честотата на прекратяване на тютюнопушенето със 75% (2).

Видове НЗТ продукти и как се използват

Никотин-заместителната терапия се предлага в няколко различни форми, за да отговори на индивидуалните нужди и предпочитания на всеки пушач. Всеки продукт има свои специфични предимства и начин на употреба.

  • Трансдермален пластир пластир: Никотиновите трансдермални пластри са удобни за употреба и напълно незабележими. Те се залепват върху кожата веднъж дневно и доставят необходимите дози никотин в продължение на 16 часа. Пиковата концентрация на никотин се достига около 9-ия час (следобед или привечер), когато рискът от рецидив е най-висок. Подходящи са за хора, които искат еднократно решение за деня с равномерна доставка на никотин без необходимостта от чести дози. Предлагат се трансдермални пластири с различна концентрация на никотин, което позволява на пушачите да намаляват дозата си постепенно.
  • Лечебна дъвка: Никотиновите лечебни дъвки са подходящи за пушачи, които изпитват силно и неконтролируемо желание да запалят цигара и се нуждаят от бързо подтискане на никотиновия глад. Действието им започва някъде около 5-7 минута и първата пиковата концентрация на никотин се наблюдава около 10 минути след началото на дъвчене. Помагат и при пушачи, които са свикнали да запалват в определени моменти или при определени стимули.
  • Спрей за устна лигавица: Никотиновият спрей за устна лигавица се пръска директно в устата и през устната лигавица достига почти веднага до кръвта. Той предлага бързо облекчение от симптомите на отнемане и подтиска желанието за цигара само след 30 сек. Подходящ е за хора, които искат моментална доставка на никотин и сигурен бърз заместител на цигарата.

При пушачи с повтарящи се опити на неуспех да откажат цигарите е препоръчително да се използва комбинирана терапия, която съчетава никотиновите трансдермалните пластири със спрей за устна лигавица. Трансдермалният пластир контролира никотиновия глад през целия ден, а спреят за устна лигавица помага да се подтисне желанието за пушене в т.нар. пикови моменти. Така шансът за успешно отказване на цигарите се подобраява значително.

За хора, които се опитват да намалят броя цигари, които пушат, са подходящи спрея за устна лигавица и лечебните дъвки. И двете лекарствени форми доставят необходимото количество никотин и същевременно оказват благоприятен ефект при силна психическа зависимост. Лечебните дъвки държат устата на пушача ангажирана в дъвкателен процес, а спреят за устна лигавица държи ръцете на пушача заети и имитира поднасянето на цигара към устата, когато се впръсква.

Важно е всеки, който решава да използва НЗТ, да се консултира със специалист (лекар или фармацевт), за да определи най-подходящия продукт за своите нужди.

Как да определите кой продукт от НЗТ е подходящ за вас?

Никотин-заместителната терапия може да се използва от всички пушачи, независимо от техния „стаж“ и степен на зависимост. Тя е подходяща както за хора, които за пръв път опитват да откажат цигарите, така и за такива с множество неуспешни опити зад гърба си. Изборът да се премине към НЗТ е индивидуално решение, което трябва да се вземе след обмисляне на редица фактори. Ето някои ключови аспекти, които трябва да се имат предвид:

* Степен на мотивация: От ключово значение за успешно отказване на цигарите са желанието и мотивацията на пушача да се отърве от своята зависимост. Затова, независимо кой метод за отказване сте решили да пробвате, отделете 2 минути и направете теста на Шнайдер, за да разберете колко сте мотивирани. 

* Степен на зависимост: Следващата стъпка е да тествате колко силна е зависимостта ви от никотина. Ще ви помогне теста на Фагерстром за степента на зависимост. Това е много важно информация, която е в основата на избора на точните НЗТ продукти. 

* Тип пушач: След като вече знаете доколко сте мотивирани и зависими, можете да видите към кой от трите типа пушачи според Шоберберг и Кунце спадате – равномерен, пиков или смесен. Така ще знаете как да използвате най-ефективно всеки един от продуктите в НЗТ. 

* Предишни опити за отказване: Ако вече сте опитвали да спрете да пушите в миналото без успех, НЗТ може да ви предостави допълнителната подкрепа, която ви липсва. Ако сте новак в отказването, опитайте с НЗТ, за да имате с 50% по-голям шанс за успех (1) от първия път.

* Лични предпочитания: Някои хора предпочитат трансдермалните пластири, защото са невидими и осигуряват постоянна доставка на никотин през целия ден. Други са почитатели на дъвката, защото тя държи устата им заета. Трети не могат да си позволят да дъвчат на работа или по време на среща, затова намират спрея за много по-удобен инструмент.

* Медицински състояния: Ако имате определени здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или диабет, трябва да се консултирате с лекар преди да започнете НЗТ.

Допълнителна подкрепа: Използването на НЗТ в комбинация с други ресурси, като консултации със специалист, групи за взаимопомощ, мобилни приложения, съвместно отказване на цигарите с приятел/роднина могат значително да увеличат шансовете ви за успех. 

Съвети за успешно използване на НЗТ

Никотин-заместителната терапия е мощен инструмент в борбата срещу никотиновата зависимост, но за да се оптимизира ефективността й, е важно да следвате някои насоки:

  •  Започнете с правилната доза: Дозата на НЗТ трябва да отговаря на вашите индивидуални нужди. Ако пушите повече от 20 цигари на ден, може да се наложи да започнете с по-висока доза. Обратно, ако пушите по-малко, по-ниска доза може да бъде подходяща.
  • Следвайте инструкциите: Всеки продукт на НЗТ има специфични инструкции за употреба. Например, никотиновите дъвки не се дъвчат интензивно и постоянно като обикновена дъвка, а бавно и с почивки, в които се държат между бузата и венеца. Внимателно прочетете и следвайте указанията, за да извлечете максимална полза от избрания продукт.
  • Комбинирайте с други стратегии: НЗТ е най-ефективна, когато се комбинира с други методи за отказване от тютюнопушене, като групова подкрепа и консултации със специалист. 
  • Бъдете търпеливи: Отказването от тютюнопушене е процес. Може да имате дни, когато се чувствате разочаровани или изкушени да пушите отново. В такива моменти, помнете защо сте решили да спрете и потърсете допълнителна подкрепа.
  • Избягвайте стимулите: Разпознаването и избягването на вашите лични стимули за пушене може да помогне. Може да се наложи за известно време да се откажете от алкохола, кафето или други специфични ситуации, които асоциирате с пушенето.
  • Планирайте предварително: Ако знаете, че ще бъдете в ситуация, която може да ви изкуши да пушите, подгответе се с помощни средства. Носете със себе си никотинов спрей за устна лигавица или лечебни дъвки.
  • Търсете подкрепа: Разговорът с приятели, семейство или професионалист може да бъде изключително ценен. Те могат да ви насърчат и да ви дадат съвети, когато се чувствате изкушени или обезверени в успеха си. 

Успешното използване на НЗТ изисква ангажимент, информираност и подкрепа. С правилния подход и ресурси, можете да използвате НЗТ като ключов инструмент във вашата стратегия за отказване от тютюнопушене. Но помнете, че успехите идват, когато човек е ангажиран, решен и готов да търси необходимата подкрепа.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

 

 

Сподели във Facebook