Здраве

19 Април 2016

12568

Животът днес

 

проф. д-р Връбка Орбецова

В новия пети том на енциклопедията по интегративна медицина авторите проф. д-р Връбка Орбецова, уважаван специалист по патобиохимия и лабораторна диагностика, и Виолета Замфирова, медик и фитотерапевт, разглеждат болестите на храносмилателната система.

Интегративната медицина обединява научните постижения и многовековния емпиричен опит. Когато двата подхода се съчетаят в диагностиката, лечението и профилактиката, резултатите могат да надминат очакванията и на лекаря, и на пациента. В следващите редове ви представяме концентрирано малка част от книгата, в която се описва как по вида и формата на ноктите древната и доказана през вековете Аюрведична медицина може да открие здравословни проблеми.

Според Аюрведа ноктите са отпаден продукт на костите. Специалистите по изследване и диагностициране на ноктите се наричат онихомати. За една седмица ноктите се удължават с по-малко от 1 милиметър, като този растеж има своите особености. В студено време заради забавения метаболизъм и по-малкия внос на витамини растат по-бавно. Напукани или набраздени, синкави или бели, с петънца или подутини, ноктите на ръцете са като огледало за здравословното състояние.

Когато белите дъгички в основата на ноктите са добре очертани, това показва нормално функциониране на сърдечната дейност и на кръвната циркулация. Силно изразените дъгички издават високо кръвно налягане, а трудно забележимите – хипотония. Нормалният цвят на ноктите е прозрачнорозов. Жълтеникавият сигнализира гъбична инфекция, която впоследствие ще удебели ноктите и ще ги направи ронливи. Пожълтелите или матови нокти най-често са признак за прекалено тютюнопушене, бронхит или синузит. Синкавите издават недостатъчно количество кислород, както и евентуална пневмония. Ако ноктите са бледи и без блясък, търсете анемия. Трябва са се има предвид, че лечението с антибиотици може временно да промени цвета на ноктите. Белезите по нокътя на палеца свидетелстват за недостатък в дихателната система, на показалеца – за заболявания на дебелото черво, на средния – за нарушения в кръвообращението, на безименния – за нервни и ендокринни заболявания, а на кутретата – за патология на тънките черва или сърцето. Ако на някой от ноктите постоянно се появява една и съща черта или драскотина или той през цялото време се разцепва или чупи на определено място, това не е досадна случайност, а подсказва започващи проблеми в организма. Интересното е, че предупредителните знаци от подобен род възникват дълго преди появата на първите клинични симптоми на развиващото се заболяване.

Напречните бразди по ноктите показват дефицит на цинк, от който страдат основно вегетарианците или хора с нарушени функции на стомаха, червата, черния дроб, бъбреците.

Надлъжните вдлъбнатини показват, че в тялото има продължителен възпалителен процес или лошо всмукване на веществата в храносмилателната система. Може да са и ранен признак за ревматизъм или артрит.

Грапавите нокти са следствие или на гъбично поражение, а също на метаболитен синдром, захарен диабет и други нарушения на обмяната на веществата.

Нокти с формата на лъжица, които са така вдлъбнати, че върху тях се задържа капка вода, се появяват при недостиг на желязо.

Зачервяване около кожичките може да означава лош метаболизъм на мастните киселини.

Има и редица други белези по ноктите, по които може да се съди за здравословни проблеми, но оценката трябва да е комплексна.

Още по темата, както и за редица други здравословни проблеми, четете в енциклопедията по интегративна медицина.

Сподели във Facebook