Ново лечение за тежка хипертония

С доц. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология и ръководител на клиника в Токуда болница София, разговаря Петър Галев

- Доц. Петров, досега беше известна ролята на инвазивните кардиологични процедури основно за лечение на инфаркта, а сега се оказва, че тези методи могат да помогнат за преодоляване на някои форми на хипертония.

- Става въпрос за един нов метод, който се казва ренална денервация. Това е прекъсване на специфични нервни окончания (симпатикусови нервни влакна) в бъбречните артерии. Тези нервни окончания осъществяват връзката между централната нервна система и бъбреците и до голяма степен са отговорни за бъбречния механизъм за поддържане на високо кръвно. Пациентите, които засега са показани за този нов метод, са хората с резистентна хипертония. Това означава, че въпреки приема на три и повече медикамента, като поне единият от тях е диуретик, контролът на кръвното налягане продължава да е незадоволителен.

- Какъв е световният опит с това лечение?

- В момента то е голям хит сред колегите на Запад, защото лечението на резистентната хипертония е съществен медицински и финансов проблем. Хубавото в проучванията е, че ефектът от новия метод не е краткотраен и дори се увеличава във времето. Вече излязоха двугодишните резултати от първото проучване и се оказва, че контролът на хипертонията след процедурата е все по-добър във времето.

- Има ли опасност кръвното да спадне повече от желаните стойности и тези хора да се окажат с хипотония?

- В досегашните проучвания няма нито един такъв описан случай. Предполагам, че ако се направи интервенцията без индикации при пациент, който примерно е само на един медикамент и контролът на артериалната му хипертония е добър, тогава може да има подобен риск. Ако се спазват индикациите, няма риск.

- Самата процедура какво представлява?

- С едно миниатюрно убождане на бедрената артерия се влиза с катетър до бъбречните артерии, където се прилага радиофреквентен ток, който затопля мястото между катетъра и артерията до 50-60 градуса. Тази температура прекъсва нервните окончания. Същевременно не се уврежда нито една друга структура. При нашите 9 пациенти, при които до момента ние сме приложили процедурата, нямаме нито едно усложнение и в същото време имаме доста добри резултати.

- А има ли опасност за бъбречната функция?

- Даже напротив, в едно от проучванията, като допълнително наблюдаван резултат при пациентите с леко увредена бъбречна функция, се наблюдава подобрение. Най-вероятно това се дължи на периферната вазодилатация и по-добра перфузия на бъбрека.

- По Ваше наблюдение какъв процент от пациентите ще бъдат подходящи за такава процедура?

- Ние имаме гигантска кохорта от пациенти, средно по стотина болни минават на ден през нашия консултативен център и поне 40% от тях са хипертоници. От тях приблизително 20 на сто са резистентни на стандартната терапия. Така че наистина таргетният контингент в България е много голям.

- Фактически колко време след процедурата кръвното се нормализира?

- Това става постепенно. Затова лекарствата не се спират моментално, а се намаляват под лекарски контрол в рамките на няколко месеца. В никакъв случай не се очаква някакво вълшебно излекуване на хипертонията веднага след извършването на тази процедура.

- За България ще успеят ли центровете, които провеждат такъв вид терапия, да се справят с потенциалния поток от пациенти?

- В Германия има вече повече от 150 центъра, които прилагат метода за ренална денервация, в Полша има повече от 20 центъра. В България ние в момента прохождаме. Има едно сериозно препятствие - липса на реимбурсация от НЗОК. Между другото ние не сме единствени. В Германия, Чехия и Полша също няма реимбурсация. Аз се съмнявам, че здравната каса ще успее да се справи с пълната реимбурсация на тази методика, която за съжаление продължава още да е скъпа и според мен трябва да има един вид споделено участие. Поне в първите години пациентът ще се наложи да доплаща. В момента правим регистър на пациентите и когато докажем резултатите и ползата от метода и на наша територия, ще пледирам поне за частична реимбурсация на методиката.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 9