Здраве

18 Ноември 2014

1359

Животът днес

НОВОИЗБРАНИТЕ ДЕПУТАТИ ПОКАЗАХА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ДЕЦАТА С ДИАБЕТ

По повод 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, в Народното събрание бе организирано изследване на кръвната захар сред новите народни представители, които ден по-рано взеха участие и в дебат - кръгла маса на тема „Обединени срещу диабета“.Инициатор на събитията бе Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

На 14 ноември на вратите на Народното събрание новите народни представители бяха посрещнати от деца и млади хора, живеещи с диабет, с думите: „Да защитим нашето бъдеще“. Това е мотото на тазгодишната международна кампания срещу диабета под егидата на Международната диабетна федерация.

Отбелязвайки Световния ден за борба с диабета, народните представители имаха възможността да изследват своята кръвна захар и да се информират от децата и младите хора за тяхната ежедневна битка с диабета.

Наталия е на 19 г., първа година студентка във ВСУ „Черноризец Храбър”, филиал гр. Пловдив. Живее с диабет от 8 г., но за себе си и другите младежи с това заболяване тя казва: „Ние сме като всички останали, но диабетът изисква от нас да го познаваме, да се обучаваме непрекъснато как да контролираме кръвната си захар, така че един ден да не живеем с усложнения като ретинопатия, полиневропатия и др. Всекидневната ни цел е да постигнем добър контрол на диабета, съответно да можем да постигнем мечтите си въпреки болестта“.

Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет изнесе тревожни факти:
• В България 576 000 души живеят с диабет;
• 9,4% е заболеваемостта сред децата на възраст между 0–14 г. според данни на Международната диабетна федерация за 2013 г.

Г-жа Котова призова политиците: да се обединим срещу диабета, за да защитим нашето бъдеще. „Всички ние, като родители, като хора и общество, имаме дълг към децата и младите хора, живеещи с диабет, да ги подкрепим, за да могат да водят качествен живот, независимо от тяхното заболяване. Това, от което имаме нужда и заради което се обръщаме към нашите депутати, е България да има единна политика по отношение на диабета. Приемането на Национална диабетна програма и изграждането на национален регистър за диабета ще осигури не само по-добра организация, възможност за мониторинг и контрол на лечебната част по отношение на диабета, но и  възможност на неправителствения сектор да се включи по-активно в борбата срещу това заболяване чрез предоставянето на конкретни дейности и услуги на хората, живеещи с диабет“, коментира Елисавета Котова.

Депутати от всички парламентарни групи изследваха в сградата на НС своята кръвна захар и получиха информационни материали лично от младите хора.
Мариета избра да влезе и в ролята на репортер, за да зададе своите въпроси към народните избраници. Тя попита:

- Знаете ли  какви са симптомите на диабета?
- Имате ли близък с диабет?
- Как бихте реагирали, ако сте случаен свидетел на човек, изпаднал в хипогликемия (ниска кръвна захар)?
- Как бихте подкрепили децата и младите хора с диабет?

Ден преди младежката акция за измерване на кръвната захар на депутатите в Народното събрание и за въпроси по националната политика, свързана с диабета, под патронажа на 43-ото Народно събрание се състоя дебат „Обединени срещу диабета“ - отново инициатива на неправителствената организация.  

На дискусията националният консултант по ендокринология и изпълнителен директор на УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” проф. д-р Сабина Захариева представи и анализира резултатите от Европейския индекс за качество на лечение на диабета у нас. 

Доц. д-р Димитър Чаръкчиев от Клиничния център по ендокринология и геронтология на УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” говори за диабетния регистър и запозна участниците с данните за броя на диабетиците и най-често срещаните усложнения.

Председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова информира за провеждането на националната кампания „Не сме различни! Да говорим за диабет!”, както и за резултатите от проведените анкети по темата за диабета сред деца в повече от 20 училища в страната.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123