Известно е, че ако искаме да живеем дълго, трябва да водим здравословен начин на живот и да разчитаме на гените. Това обаче не е всичко. Според специалистите има и други начини да удължим младостта.

Избягвайте скандалите

Честите семейни кавги увеличават риска от внезапна смърт два пъти. Скандалите с децата повишават опасността с 50%, а постоянните спорове със съседите – с 25%. По време на междуличностен конфликт пулсът рязко скача, вдига се и артериалното налягане. При мъжете тези прояви са по-изразени и траят по-дълго, отколкото при жените. Освен това скандалите оказват негативно влияние и върху имунитета.

Но! Не избягвайте споровете на всяка цена. Потиснатите недоволство и гняв повишават 4 пъти риска от депресия и сърдечносъдови заболявания.

Създайте семейство

Според многочислени изследвания женените мъже живеят средно със 7 години по-дълго от ергените. Тайната на дълголетието се крие в загрижеността на съпругата. Благодарение на половинката семейните мъже се хранят по-добре, по-рядко отлагат посещението при лекаря, когато имат здравословен проблем, и по-леко преживяват стреса. Но не всеки брак е толкова полезен. Мъжете, които са спрели избора си на по-млада жена, живеят по-дълго от тези, които са избрали връстничка или по-възрастна дама. Най-добрата разлика в годините според учените е 7-9 години в полза на мъжа.

Семейният живот обаче не е толкова полезен за дамите. Самотните и разведени жени не живеят по-малко от омъжените.

Обградете се с приятели

Оказва се, че широкият кръг на общуване добавя по няколко години към живота ни. Тесните връзки с роднините обаче не оказват влияние на неговата продължителност. Учените са категорични, че добрите приятели не ни позволяват да изпадаме в депресия и повишават самооценката ни. Особено важни са добрите отношения в работата. Но трябва да внимаваме с кого общуваме. Психолозите предупреждават, че приятелството с много заможни хора ще ни донесе устойчив стрес. Дружбата пък с хора с наднормено тегло повишава риска от затлъстяване при приятелите им с 60%.

Сподели във Facebook