НЗОК се утвърди като базисна институция

На 15 март 2014 г. се навършиха 15 години от създаването на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Основната задача на независимата  публична институция е да осъществява и администрира задължителното здравно осигуряване в България, като управлява събраните за целта средства. А поставената цел е повече от предизвикателна: да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ - чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на лекар и лечебно заведение на хората, сключили договор с касата.

Годишнината беше отбелязана в делова атмосфера – заседания на Надзорния съвет; искане за спешна среща с премиера за обсъждане на финансовото състояние на институцията; среща със здравния министър, членовете на комисията по здравеопазване в Народното събрание и ръководствата на съсловните организации.

Д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК, пред „Животът днес”:
Поех за втори път ръководството на институцията със съзнанието, че имам необходимите знания, опит и най-вече воля заедно с екипа на НЗОК да започна отначало. Знаех, че ще е трудно. Сега вече знам, че ще е ужасно трудно, но трябва да се справим.

Това, което показа анализът при встъпването ми за втори път в длъжност през юли 2013 г., бе липса на екипност в работата, нисък административен капацитет, огромни разлики в заплащането на служители на една и съща длъжност. Районните здравноосигурителни каси са напълно обезличени, директорите им – със затихващи функции - изпълнители, очакващи заповеди „от горе“. Медицинският и финансовият контрол е на неудовлетворително ниво. Преминаването на НЗОК към държавната администрация я превърна в източник на средства за държавата. За пръв път в нейната история се правят трансфери на пари от здравни осигуровки на българските граждани към Министерството на здравеопазването (МЗ). През 2011 г. е извършен трансфер от НЗОК към МЗ в размер на 340 млн. лв., а през 2012 г. - на 100 млн. лв. След решение на Конституционния съд от МЗ към НЗОК са възстановени едва 48 млн. лв.

1 млрд. 413 млн. лв. от събраните през годините вноски на здравноосигурените лица са национализирани през 2010 г. и до момента не се знае за какво са употребени от предишни управляващи. За пръв път в историята на НЗОК институцията е без резерв, с ограничен финансов ресурс. Постепенно касата се е превърнала в платец на скъпи лекарства, каквито здравноосигурителните институции в развити европейски държави нямат финансови възможности да реимбурсират. Почти са изравнени средствата, които НЗОК заплаща за болнична медицинска помощ и за лекарства. А касата е институция, която купува медицински услуги за здравноосигурените граждани.

Но, макар и трудно, НЗОК ще продължава да утвърждава безспорното си достойно място като институция, призвана да защищава правата на пациентите на всички нива в здравноосигурителната система. Предстои много работа, необходими са много усилия – както от страна на ръководството на институцията, така и от страна на нейните служители. Нужна е и подкрепата на цялото общество. Трябва съзнателно отношение на българските граждани, които да разберат необходимостта от това да заплащат своите здравноосигурителни вноски, и коректно отношение на договорните ни партньори. Очаква се подкрепа на държавата в лицето на правителството, което демонстрира ангажираност с проблемите на здравеопазването, и с общи усилия ще оздравим системата на солидарното здравно осигуряване – крайно необходимо за осигуряване на адекватно и достъпно лечение на гражданите в сложните икономически условия, в които се намира страната ни.

Статистиката
- На 27.04.2000 г. е подписан първият за България Национален рамков договор между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите.

- През 2001 г. болниците са включени в здравноосигурителната система. Първоначално те са 149, а с днешна дата договор с касата имат 356 лечебни заведения.

- 1079 аптеки са били договорни партньори на касата при нейното създаване, днес броят им е 2208.

- Първият самостоятелен реимбурсен лекарствен списък на НЗОК е изготвен през 2001 г. Лекарственият списък на НЗОК към началото на 2014 г. включва 2142 лекарствени продукта за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които НЗОК заплаща напълно или частично за 358 диагнози, както и 342 лекарствени продукта за лечение на здравноосигурени лица в болнични условия.

- НЗОК приключи процеса на договаряне с лечебните заведения в страната за дейността им по Националния рамков договор за медицински дейности през 2014 г. 14 нови лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са подали заявления за сключване на договор с НЗОК.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 93