По-голямото количество на мастните киселини омега-3 в организма повишава ефективността на витамините от групата В. Това помага да се забавят процесите, водещи до влошаване на когнитивните функции при възрастни хора. До този извод стигнаха учени от университетите в Кейптаун, Осло и Оксфорд, които проведоха изследване с участието на 250 души с умерени когнитивни нарушения. Тези нарушения не пречат на хората да се справят с всекидневните си задачи, но без адекватно лечение могат да преминат в слабоумие.

В началото на изследването доброволците решавали тестове за интелект, а учените измервали нивото на омега-3 в организма им, като се опитвали да открият как витамин В и мастните киселини влияят върху процеса на влошаване на когнитивните им функции. Резултатите показали, че добавките с витамин В били практически безполезни при хората с ниско ниво на омега-3. Но при участниците в изследването с високо ниво на мастни киселини витамините предпазвали от когнитивни нарушения. Учените са надяват да установят възможно ли е витамините от групата В и омега-3 да предотвратят преминаването от умерени когнитивни нарушения към деменция.

Сподели във Facebook