Пациентите с онкологични заболявания, които прибягват до методите на алтернативната медицина, често се отказват от необходимото им традиционно лечение, което понижава шансовете им да оцелеят, предупреждават специалисти от Йейлския университет. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание JAMA Oncology.

Към алтернативните лечебни практики се отнасят всички, чиято ефективност и безопасност не е доказана с научни методи като акупунктурата и хомеопатията. В САЩ такова лечение от рак, както и от други тежки заболявания, става все по-популярно. И ако при хрема това едва ли ще нанесе сериозни вреди, то при рак може да доведе до гибел.

Съществува и друг проблем – много пациенти предполагат, че алтернативните методи ще повишат ефективността на традиционното лечение на рак (като химиотерапията например). „Предишни проучвания показаха, че пациентите, прибягващи до алтернативна медицина, вярват, че тя ще подобри резултатите от лечението, отбелязва проф. Джеймс Ю, водещ автор на изследването. – Ние се заинтересовахме от този въпрос, като преразгледахме специализираната литература, и установихме, че за това твърдение няма никакви доказателства“.

Изследователите изучили данните на 1290 души с рак на простатата, на белите дробове, на гърдата и на стомаха. 258 от тях практикували и алтернативна медицина, а останалите само доказаните методи. Пациентите били наблюдавани в продължение на 10 години. Оказало се, че рискът от фатален изход при хората, предпочитащи алтернативните методи, нараствал. Те били склонни да се откажат от химио- и лъчетерапията, хирургическите и другите методи на лечение. Това в никакъв случай не удължило живота им, а обратно.

Сред хората, използвали алтернативните методи на лечение, 34% се отказали от химиотерапия, 53% от лъчетерапия, от хирургична намеса – 7%. В крайна сметка привържениците на алтернативната терапия умирали два пъти по-често от пациентите, които се лекували по доказаните методи.

Според учените много е важно пациентите, използващи алтернативна медицина, да са добре информирани за риска, който поемат, и да знаят, че на нестандартните методи на лечение не могат да разчитат.

Сподели във Facebook