Преди началото на летния сезон учени от САЩ решиха да установят вредно ли е да се почива на плажовете. Специалистите взели проби от бреговете на няколко курорта и открили в тях Escherichia coli – бактерия, която може да попадне в организма на човека, докато лежи на пясъка. Някои щамове на бактерията могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Най-често се стига до разстройство.

Според учените опасността идва най-вече от факта, че по курортите и зоните за отдих се извършват проверки за наличието на опасни бактерии във водата, но не и на пясъка, въпреки че там те могат да бъдат в по-големи количества. Съветът е да контролираме децата си, защото те особено много обичат да си играят на брега.

В същото време много учени са убедени, че всеки плаж носи повече ползи отколкото вреди. Отдавна е известно за ефекта от „пясъчните вани“, които помагат на хората да се справят с проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат, метаболизма и болести на нервната система. Заравяйки се топлия, но не горещ пясък, може да се лекува остеохондроза, простатит и др.

Сподели във Facebook