При жените 80 см, при мъжете – 94 см. Ако обиколката на талията ви превишава тези мерки, трябва да отслабнете. Защо това е по-важно от свалянето на килограми изобщо, а е и по-трудно, обясняват специалистите.

Предлагаме ви отговорите на най-често задаваните въпроси относно натрупването на мазнини в коремната област:

Какъв риск за здравето носи растящата обиколка на талията?

Превишените норми на обиколката на талията сигнализират за голяма вероятност от абдоминално затлъстяване. Мазнините, които се натрупват около вътрешните органи, за разлика от подкожните мазнини, са много по-метаболитно активни. Тези мазнини са рисков фактор на първо място за развитието на захарен диабет и сърдечносъдови заболявания. Затова големият корем е много по-опасен от надебеляването на които и да било други части на тялото. Причината за натрупването на мазнини около талията може да бъдат и нарушения в хормоналния баланс на организма. Затова жените до менопаузата често надебеляват в областта на задните части и бедрата, а след менопаузата – около талията. Това е свързано с хормоните. Колкото по-малко са естрогените и е повече тестостеронът, толкова по-активно се натрупват мазнини около талията. Същото се случва и при мъжете.

Има ли основание твърдението, че бирата е виновна за корема при много мъже?

Това не е съвсем вярно. Коремът расте при натрупването на излишни калории, а натрупването им около талията е обусловено от хормоналния фон и генетиката. А от какво ще дойдат тези излишни калории – от бирата с чипсове, от увлечението по бързите храни или от готварските умения на съпругата, това не е важно. Просто бирата обикновено се пие в големи количества, а сама по себе си тя е доста калорична. Когато е придружена от висококалорични продукти, резултатът е очевиден.

За развитието на абдоминалното затлъстяване допринася прекалената употреба на трансмазнини, които вече присъстват в почти всички предлагани на пазара обработени продукти.

Често обаче проблемът с абдоминалното затлъстяване се предава по наследство. Тук диетите и спортът са безсилни.

Какъв е изходът от опасното затлъстяване?

С генетиката и хормоните е сложно да се бори човек, затова на първо място специалистите поставят балансираното хранене и физическото натоварване. Лошата новина е, че не е възможно да се отслабне само около талията. Обикновено организмът сваля килограмите равномерно. Освен това в проблемните зони, които най-активно натрупват мазнини, най-бавно се отслабва. Причината е, че там кръвотокът е по-малко активен, затова помагат масажите.

А какво не бива да се прави, ако искаме да имаме плосък корем?

Най-честата и фатална грешка е, че хората постепенно в продължение на месеци и години трупат килограми, след което изведнъж забелязват, че не могат да влязат в полата или дънките. Започват спешно да отслабват, минават на свирепа диета, след което отиват на почивка, където всичко пропуснато се наваксва. В резултат мастните натрупвания става повече от първоначалните. Връщайки се вкъщи отново започват да отслабват. Тези резки колебания в храненето – от излишък до дефицит и обратно, са много вредни.

Освен това нискокалоричната диета води до загуба и на мускулна маса. Понижава се и скоростта на обмяната на веществата. Затова след възстановяването на нормалното хранене организмът започва да трупа още по-активно мазнини в проблемните зони. Главното правило е – не стресирайте организма си, избавете се от наднормените килограми плавно и равномерно. За съжаление да намалите обиколката на талията си за две седмици без да нанесете вреда на здравето си, е невъзможно.

И още едно важно правило – диетите не действат без редовно физическо натоварване. Всъщност правилно е да се каже не диета, а умерено хранене, което трябва да бъде балансирано е максимално разнообразно.

Сподели във Facebook